30 saniyede kaç kez yutkunabiliyorsunuz? Bu sayının altındaysa ciddi bir soruna işaret

“Yutma Güçlüğü” olarak da bilinen disfaji, genellikle reflü gibi hastalıkların veya daha ciddi sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında akciğer kanseri, baş-boyun tümörleri, inme ve demans gibi hastalıklar bulunmaktadır.

Disfajinin belirtileri arasında yutarken güçlük çekme, aşırı salya akışı, çiğneme problemleri, kilo kaybı ve sık tekrarlayan göğüs enfeksiyonları yer almaktadır.

Yapılabilecek Kolay Bir Test: RSST

Uzmanlar, Yeniden Tükürme Yutma Testi (RSST) adı verilen basit bir yöntemle yutma fonksiyonunun kontrol edilebileceğini belirtmektedirler. Bu test için yapmanız gereken tek şey ise; bir kronometre kullanarak 30 saniye boyunca yutmalarınızı saymaktır.

Araştırmacılar, 20 ile 90 yaş arasındaki 280 yetişkinin verilerini analiz ederek yaşa göre ideal yutma sayılarını belirlemişlerdir:

20-39 yaş: 8.5 yutma
40’lar: 8
50’ler: 7
60’lar: 6.7
70’ler: 6
80’ler: 4.3

Araştırmaya göre yaş ilerledikçe yutma sıklığının azaldığı gözlemlenmektedir. Bu durum kadınlarda, çok sayıda ilaç kullananlarda ve vücut kitle indeksi (BMI) yüksek olan bireylerde daha belirgin bir şekilde görülmektedir.

Peki, Neden Önemli?

Eğer belirlenen yutma sayılarının altında kaldığınızı fark ederseniz, derhal bir uzmana danışmanız önerilmektedir. Disfaji erken tespit edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Örnek olarak, yutma güçlüğü yaşayan bir kadında sadece ayakta durarak beslenme ihtiyacını karşılayabildiği nadir bir hastalık tespit edilmiştir. Ayrıca, geçtiğimiz hafta 65 yaşında hayatını kaybeden “Top Gun” yıldızı Val Kilmer’ın da mücadele ettiği boğaz kanseri gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilir…

Related Posts

Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Ferunda Demir, ebeveynleri uyardı. Bebekleri sallamak, zıplatmak veya havaya atmak gibi sevgi gösterileri beyin kanaması, solunum durması ve göz içi kanama gibi ciddi sağlık riskleri taşıyor.

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Bilim insanlarınca yapılan araştırma kapsamında bisküvi, dondurma, kahvaltılık mısır gevreği ve gazlı içecekler gibi aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin erken ölümle ilişkili olabileceği saptandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir