30 saniyede kaç kez yutkunabiliyorsunuz? Bu sayının altındaysa ciddi bir soruna işaret

“Yutma Güçlüğü” olarak da bilinen disfaji, genellikle reflü gibi hastalıkların veya daha ciddi sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında akciğer kanseri, baş-boyun tümörleri, inme ve demans gibi hastalıklar bulunmaktadır.

Disfajinin belirtileri arasında yutarken güçlük çekme, aşırı salya akışı, çiğneme problemleri, kilo kaybı ve sık tekrarlayan göğüs enfeksiyonları yer almaktadır.

Yapılabilecek Kolay Bir Test: RSST

Uzmanlar, Yeniden Tükürme Yutma Testi (RSST) adı verilen basit bir yöntemle yutma fonksiyonunun kontrol edilebileceğini belirtmektedirler. Bu test için yapmanız gereken tek şey ise; bir kronometre kullanarak 30 saniye boyunca yutmalarınızı saymaktır.

Araştırmacılar, 20 ile 90 yaş arasındaki 280 yetişkinin verilerini analiz ederek yaşa göre ideal yutma sayılarını belirlemişlerdir:

20-39 yaş: 8.5 yutma
40’lar: 8
50’ler: 7
60’lar: 6.7
70’ler: 6
80’ler: 4.3

Araştırmaya göre yaş ilerledikçe yutma sıklığının azaldığı gözlemlenmektedir. Bu durum kadınlarda, çok sayıda ilaç kullananlarda ve vücut kitle indeksi (BMI) yüksek olan bireylerde daha belirgin bir şekilde görülmektedir.

Peki, Neden Önemli?

Eğer belirlenen yutma sayılarının altında kaldığınızı fark ederseniz, derhal bir uzmana danışmanız önerilmektedir. Disfaji erken tespit edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Örnek olarak, yutma güçlüğü yaşayan bir kadında sadece ayakta durarak beslenme ihtiyacını karşılayabildiği nadir bir hastalık tespit edilmiştir. Ayrıca, geçtiğimiz hafta 65 yaşında hayatını kaybeden “Top Gun” yıldızı Val Kilmer’ın da mücadele ettiği boğaz kanseri gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilir…

Related Posts

Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Bilim insanlarınca yapılan araştırma kapsamında bisküvi, dondurma, kahvaltılık mısır gevreği ve gazlı içecekler gibi aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin erken ölümle ilişkili olabileceği saptandı.

Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Uluslararası bir araştırma, günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu sağlık risklerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi.

Dişlerinizi fırçalarken gördüğünüz kırmızılık, haftalarınızı mahvedebilir

Dişlerinizi fırçalarken fırça kıllarında ya da lavaboda beliren hafif bir kırmızılık, çoğu zaman önemsenmeden geçiliyor. Ancak uzmanlar, bu küçük belirtinin ağız sağlığı açısından ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi Açıldı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da, Bağcılar Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Açılış Töreni’ne katıldı.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir