30 saniyede kaç kez yutkunabiliyorsunuz? Bu sayının altındaysa ciddi bir soruna işaret

“Yutma Güçlüğü” olarak da bilinen disfaji, genellikle reflü gibi hastalıkların veya daha ciddi sağlık sorunlarının bir göstergesi olabilir. Bu rahatsızlıklar arasında akciğer kanseri, baş-boyun tümörleri, inme ve demans gibi hastalıklar bulunmaktadır.

Disfajinin belirtileri arasında yutarken güçlük çekme, aşırı salya akışı, çiğneme problemleri, kilo kaybı ve sık tekrarlayan göğüs enfeksiyonları yer almaktadır.

Yapılabilecek Kolay Bir Test: RSST

Uzmanlar, Yeniden Tükürme Yutma Testi (RSST) adı verilen basit bir yöntemle yutma fonksiyonunun kontrol edilebileceğini belirtmektedirler. Bu test için yapmanız gereken tek şey ise; bir kronometre kullanarak 30 saniye boyunca yutmalarınızı saymaktır.

Araştırmacılar, 20 ile 90 yaş arasındaki 280 yetişkinin verilerini analiz ederek yaşa göre ideal yutma sayılarını belirlemişlerdir:

20-39 yaş: 8.5 yutma
40’lar: 8
50’ler: 7
60’lar: 6.7
70’ler: 6
80’ler: 4.3

Araştırmaya göre yaş ilerledikçe yutma sıklığının azaldığı gözlemlenmektedir. Bu durum kadınlarda, çok sayıda ilaç kullananlarda ve vücut kitle indeksi (BMI) yüksek olan bireylerde daha belirgin bir şekilde görülmektedir.

Peki, Neden Önemli?

Eğer belirlenen yutma sayılarının altında kaldığınızı fark ederseniz, derhal bir uzmana danışmanız önerilmektedir. Disfaji erken tespit edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Örnek olarak, yutma güçlüğü yaşayan bir kadında sadece ayakta durarak beslenme ihtiyacını karşılayabildiği nadir bir hastalık tespit edilmiştir. Ayrıca, geçtiğimiz hafta 65 yaşında hayatını kaybeden “Top Gun” yıldızı Val Kilmer’ın da mücadele ettiği boğaz kanseri gibi rahatsızlıkların belirtisi olabilir…

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.