Yüksek elektrik kullanana sübvansiyon kaldırılıyor; yeni dönemde faturalar artacak

Aylık 417 kWh Üzeri Elektrik Tüketen Hanelere Devlet Desteği Son Buluyor

1 Şubat’tan itibaren aylık 417 kWh elektrik tüketimini aşan haneler, devlet desteği olmadan faturalarını ödemeye başlayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) verilerine göre, bu sınıra tabi olacak yaklaşık 1,2 milyon mesken abonesi faturalarında önemli artışlar yaşayacak. Bu adım, yıllık 50 milyar lira civarında bir maliyeti olan elektrik desteğinin kademeli olarak azaltılmasını ve enerji tasarrufuna yönlendirilmesini amaçlıyor.

Elektrik Faturalarında Yükseliş Bekleniyor

417 kWh’yi geçen tüketimler için sübvansiyonun sona ermesi, özellikle kış aylarında ısınma ve yaz aylarında soğutma için yüksek enerji tüketen evleri etkileyecek. Türkiye Gazetesi’nin aktardığına göre, Uzmanlar, basit enerji tasarrufu yöntemleriyle faturaları düşürmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Enerji Tasarrufu İçin Öneriler

  • LED ampuller, klasik ampullere kıyasla %80 enerji tasarrufu sağlıyor.
  • A sınıfı beyaz eşya ve kahverengi eşya kullanımı, uzun vadede maliyetleri azaltıyor.
  • Akıllı termostatlar, belirlenen sıcaklık düzeyine ulaşınca enerji kullanımını durdurarak tasarruf sağlıyor.
  • Standby modundaki cihazların fişlerini çekmek, gereksiz enerji tüketimini önler.
  • Güneş panelleri ve ev yalıtımı, özellikle sürekli güneş alan bölgelerde ve hem yaz hem kış aylarında elektrik tüketimini azaltır.

Elektrikli Araç Kullanıcılarına Uyarı

Elektrikli bir araç, ayda ortalama 1.000 km yol yaptığında evde yaklaşık 200 kWh elektrik tüketimi yapar. Bu durum, 417 kWh sınırına yaklaşan veya bu sınırı aşan haneleri olumsuz etkileyebilir.

Sadece Hanelerin %3’ü Etkilenecek

Türkiye’deki yaklaşık 40 milyon mesken abonesinden yalnızca %3’ü, yani 1,2 milyon mesken, yeni tarifeden etkilenecek. Bu haneler, faturalarını artık gerçek maliyet üzerinden ödeyecek.

Kademeli Destek Azalıyor

Mevcut sübvansiyon sistemi altında, 1.000 TL’lik bir elektrik faturasının 400 TL’si devlet tarafından karşılanıyordu. Yeni düzenleme ile 417 kWh’e kadar olan tüketim hala desteklenecek; ancak bu sınırı aşan tüketimler için destek kalkacak.

Sobaya Yönelim Bekleniyor

Doğalgazın yaygın olduğu büyükşehirlerde bir yana, Anadolu’da hâlâ soba kullanımı tercih edilen bir yöntem. Yüksek tüketimde devlet desteğinin sona ermesiyle, elektrikli ısıtıcılar yerine yeniden sobaya dönülmesi bekleniyor. Kömür fiyatlarının artmasına rağmen, sobanın yemek pişirme ve ısınma için daha ekonomik bir alternatif olabileceği ifade ediliyor. (Türkiye Gazetesi)

Related Posts

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

Öğretmen, esnaf ve sağlık memurundan gençlere çağrı: Piknik havasında çalışmak isteyene öneriyoruz

Kentte 40 yıldır öğretmenlik yapan Yalçın Kartarı, esnaf emeklisi Cemal Çelebi ve sağlık çalışanı Hasan Gökçay ile birlikte arıcılık faaliyetlerini sürdürüyor. Öğretmen Kartarı, arıcılığın hem ruhsal hem ekonomik olarak fayda sağladığını belirterek …

Tabelalar değişecek: Akaryakıta otomatik zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında yeni bir zam dönemi başlıyor. ÖTV düzenlemesiyle birlikte pompa fiyatlarında artış bekleniyor. Tüketiciler zamların etkisini önümüzdeki günlerde hissetmeye başlayacak.

İran’a saldırı Cengiz’e kazandırdı

Gübre fiyatları son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Son yüzde 12.9’luk zam, İsrail-İran savaşı nedeniyle geldi. En büyük üreticilerden Cengiz Holding’in iştiraki Eti Gübre, kârını katladı.

Otomotiv devi ödeme yapamaz hale geldi: Kapı kapı gezip gün istedi

Nissan yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedarikçilerin yüksek miktarlı ödemelerini ertelemeyi öneriyor.

Işıkhan: İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.” dedi.