Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı Uzmanlarından Uyarı: Hemodiyaliz Hastaları Mevsim Geçişlerinde Beslenmeye Dikkat Etmeli!

Türk Böbrek Vakfı’nın açıklamasına göre, yaz aylarında hemodiyaliz hastalarının artan meyve sebze tüketimi, kalp ritim bozukluğu, nefes darlığı, kaslarda güçsüzlük ve kalp durması gibi tehlikeli durumları beraberinde getirebiliyor. Bu sebeple uzmanlar, hastaların uygun beslenmeye özen göstermeleri konusunda uyarıda bulunuyor.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, önleyici sağlık hizmetlerine ara vermeden devam ettiklerini belirtti. 40 yıldan fazla süredir kronik böbrek hastalarına en iyi hizmeti sunma gayreti içinde olduklarını dile getiren Erk, vakfın 3 diyaliz merkezinde, özellikle beslenme konusuna hassasiyetle yaklaşıldığını ve toplumun tüm paydaşlarını bilgilendirme çalışmalarına devam ettiklerini vurguladı.

Vakfın diyetisyeni Gökçen Efe Aydın ise hemodiyaliz hastalarının beslenme planlarının, mevsime uygun ve kan değerlerini dengede tutacak şekilde olması gerektiğini belirtiyor. Aydın, mevsimsel değişikliklerin beslenme alışkanlıklarını etkilediğini ve özellikle yaz aylarında artan meyve ve sebze tüketiminin potasyum seviyelerini yükseltebileceğini vurguluyor.

Diyetisyen Aydın, mevsimsel geçişlerde özellikle su tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, yaz aylarında su ihtiyacının arttığına dikkat çekiyor. Aşırı sıvı alımının vücutta ödem, yüksek tansiyon ve kalp sorunları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söyleyen Aydın, hastaların su tüketimini dengeli bir şekilde ayarlamaları gerektiğini ifade ediyor.

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Sağlık Bakanlığı: 3,7 milyon kişi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının 7’nci haftası sonunda 6,5 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, 3 milyon 792 bin 730 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktığını açıkladı.

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.