Türkiye’den vatandaşlarına Güney Sudan’a seyahat uyarısı!

Türkiye’nin Juba Büyükelçiliğinden edindiği bilgiye göre, Güney Sudan’da son dönemde yaşanan gelişmeler ve silahlı çatışmaların başkent Juba’nın mücavir alanına da yayılması ışığında, Türk vatandaşlarının zorunlu olmadıkça Güney Sudan’a seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı.

Ayrıca halihazırda Güney Sudan’da bulunan vatandaşların, Juba Büyükelçiliğiyle düzenli temas halinde olmaları istendi.

Türkiye’nin Juba Büyükelçisi Metin Ergin, AA muhabirine, “Büyükelçiliğimiz, Dışişleri Bakanlığımızın duyurusuna istinaden dün gece Güney Sudan’a gelmeyi düşünen vatandaşlarımıza bir seyahat uyarısı yayımlamıştır.” dedi.

GÜNEY SUDAN’DA GERGİNLİK

Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan, 2011 yılında, referandum sonucu Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını kazandı.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit’in, 16 Aralık 2013’te yardımcısı Riek Machar’ı “darbe teşebbüsü” iddiasıyla görevden almasının ardından ülke iç savaşa sürüklenmişti.

Yıllarca süren savaşın ardından 2018 ve 2022’de taraflar barış anlaşmasına imza atsa da kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanamadığı ülkede, farklı kabileler ve gruplar arasında şiddet olayları ara sıra yaşanıyor.

Şubatta çoğunluğu Machar’ın da mensubu olduğu Nuer kabilesinden oluşan “Beyaz Ordu” adlı milis güç, ülkenin kuzeyindeki Yukarı Nil eyaletinin Nasir şehrini ele geçirmişti.

Bunun üzerine Machar’ın liderliğindeki Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Muhalefetten (SPLM-IO) birkaç general ve bakan gözaltına alınmıştı.

Cumhurbaşkanı Mayardit 7 Mart’ta, halkı sükunete davet ederek, “Ülkemizin tekrar savaşa dönmesine izin vermeyeceğiz. Bu krizi hükümet olarak ele alacağız.” demişti.

Öte yandan, 26 Mart’ta, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Machar’ın ev hapsine alındığı bilgisi paylaşılmıştı.

ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Çin, Norveç, Polonya, İspanya, Malezya, Avusturya gibi ülkeler de Güney Sudan’a seyahat uyarısı yapmıştı.

Related Posts

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Çatışmaların çözümü için Türkiye güvenilir adres

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Çatışmaların çözümü için Türkiye güvenilir adres

Zelenski Putin’le Türkiye’de görüşecek! Tarih verdi

Ayrıntılar geliyor…

6.2 depremi İstanbul’u korkuttu, Metropolde göç başladı!

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6.2 ve 5.9 büyüklüğündeki depremler kentte yaşayan vatandaşları tedirgin etmeye yetti.

AKP’li belediyenin 539 milyonluk araç ihalesi tartışması büyüyor: Soruşturma derinleşiyor

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Akın, AKP’li Elazığ Belediyesi’nin 3 yıllık olan ve 539 milyonluk araç kiralama ihalesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akın, Elazığ Belediyesi’nin 82 adet temizlik aracını mevzuata aykırı ve fahiş bedellerle kiralamasıyla ilgili olarak, belgeleriyle birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ve kamuoyunu kanıtlarla bilgilendirdiklerini belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsünden flaş Gazze açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, düzenlediği basın brifinginde Gazze gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Leavitt, ABD’nin, savaş sonrası Gazze’de yeni yönetim yapılanması hususunu İsrail’le görüştüğü yönündeki haberlerin sorulması …

İsrail basını, Trump yönetiminin Hamas ile ateşkes için Netanyahu’ya baskı yaptığını öne sürdü

Tel Aviv merkezli Haaretz gazetesi, ABD yönetiminin İsrail yönetimine Gazze’de ateşkes için baskı yaptığını iddia etti. Gazete, ismini açıklamadığı bir kaynağa dayanarak, Başkan Trump’ın Mayıs ayında planlanan Orta Doğu ziyareti öncesinde Hamas’la ateşkes anlaşması sağlanması için diplomatik girişimlerin yoğunlaştığını belirtti.