TÜİK’in görmediği enflasyon: İstanbul’da yaşam maliyeti yüzde 3,35 arttı

İstanbul’da Yaşam Maliyeti Arttı!

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) yayımladığı “İstanbul’da Yaşam Maliyeti – Temmuz 2025” raporuna göre mega kentte yaşam bu ay daha pahallı hale geldi. İPA’nın açıkladığına göre İstanbul’da Yaşamanın Maliyeti aylık 96.599 TL oldu.

Araştırma, İstanbul’da yaşamının maliyetinin arttığını ortaya koydu. İPA’nın araştırmasına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 45,15 arttı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 96.599 lira olarak hesaplandı.

Yine İstanbul’da yaşamanın maliyeti bir önceki aya göre yüzde 3,35 arttı.

ARAŞTIRMA NASIL YAPILDI

İPA’nın aktardığına göre “İstanbul’da Yaşam Maliyeti Araştırması”, kentteki haneleri temsil etmek üzere seçilen 1.600 hanenin temel harcamaları bir ay süreyle her gün izlenerek bilimsel metotlarla veriler toplandı ve detaylı biçimde derlendi. 10 ana başlıkta toplam 321 maddeden oluşan sepet için fiyat, miktar ve tür verilerinden hareketle harcama gruplarının ağırlıkları uzmanlar ve akademisyenlerin katılımı ile saptandı. Harcama yapılan yer (mağaza, market, pazar vb.) bilgileri derlendi. Bu maddelerden hane tüketiminin %81,4’üne karşılık 189 ürünün fiyat değişimleri takip edildi. Her hanenin giderleri OECD’nin Eşdeğerlik Ölçeği kullanılarak oluşturulan katsayılar vasıtasıyla eşdeğer ferdi maliyetlere dönüştürüldü.

4 kişilik (2 yetişkin, 2 çocuk) bir ailenin yaşam maliyeti eşdeğer ferdi maliyetler üzerinden hesaplandı.

Öte yandan İPA’nın geçen ay yaptığı araştırmada Haziran ayında İstanbul’da yaşam maliyeti, geçen yılın Haziran ayına kıyasla %47,13 oranında artış göstermişti. Bir önceki aya göre de %1,90 seviyesinde gerçekleşmişti.

Related Posts

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “Şekersiz” ifade yasağı: Üreticilere yeni düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satışa sunulan ve her gün milyonlarca kişinin tükettiği içeceklerde kullanılan ‘şekersiz’ ifadesine yönelik yasağı bugün itibarıyla yürürlüğe soktu. Kola, meyve suyu ya da limonata gibi ürünlerde “şekersiz” ifadesini kullanamayacak olan üretici firmalar, yeni düzenlemeye uymazlarsa ürünlerinin satışı yasaklanacak.

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azalmaya devam ediyor

ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 5 azaldı. ABD’deki petrol sondaj kulesi sayısı son bir yılda ise 72 azaldı.

Fatih Altaylı’nın sponsoru tutuklu Gökalp İçer ve Icrypex’in varlıklarına el konuldu

Uyuşturucu madde temin etme ve olası kastla öldürmeye teşebbüs suçlarından tutuklu Gökalp İçer’in sahibi olduğu ICRYPEX’e operasyon düzenlendi. Suç örgütlerinin elde ettiği haksız kazancın kripto ve döviz olarak finansal sisteme sokulduğu tespit …

1000 TL’lik bozuk para yalanı Yargıtay’dan döndü

Tekirdağ’da bir marketten 1000 TL’yi “bozuk parayı bütünleyeceğim” diyerek alıp kayıplara karışan dolandırıcının cezası Yargıtay tarafından onandı. Sanığa 2 yıl 6 ay hapis ve 740 TL adli para cezası verildi.

Konutta yeni dönem: “Gayrimenkul Sertifikası”nın detayları belli oldu

Konutta yeni dönem: “Gayrimenkul Sertifikası”nın detayları belli oldu

Ons altın yatay gram altın yükseliyor: Gözler faiz kararında!

ABD ile Japonya arasındaki ticaret anlaşması sonrası güvenli liman ihtiyacının azalması, altın fiyatlarını baskıladı. Doların zayıflamasına rağmen ons altın yeniden geriledi. Ons altın gerilemesine rağmen TCMB’nin açıklayacağı faiz kararı beklenirken gram altında rekor üstüne rekor kırıldı. Bugün sabah seansına 4.395 liradan başlayan gram altın dün 4.470 liraya kadar çıkmıştı.