Tıp dünyasında tek vaka Samsun’da! Dünyadaki ilk örneği Türkiye’den çıktı

Asel Sena Tengiz’in Nadir Hastalık Hikayesi

Samsun’un Atakum ilçesinde yaşayan lise öğrencisi 15 yaşındaki Asel Sena Tengiz, tıpta nadir görülen bir hastalıkla mücadele ediyor.

Asel Sena Tengiz, 1 yıl önce hiçbir sebep olmaksızın köprücük kemiğinin göğüs kemiğine bağlandığı eklemde ve köprücük ile kürek kemiğini birleştiren ekleminde çıkık yaşadı ve ‘Spontan bilateral sternoklavikular eklem dislokasyonu’ teşhisi konuldu. Kısıtlı bir hareketlilikle sosyal yaşamını sürdüren Asel, çare aramak için birçok hastaneye gitti.

Akabinde, Asel Sena Tengiz, yaşam kalitesini artırmak amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi görmeye başladı.

M çiçeği alarmı! O ülkede ilk vaka tespit edildi

“DÜNYADA TEK VAKA”

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Havza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan Prof. Dr. İlker İlhanlı, Asel Sena Tengiz’in durumunun dünyada eşi benzeri olmadığını belirterek, yaşadığı rahatsızlığın nadir görülen bir vakaya tekabül ettiğini açıkladı.

Kuş gribinde hayvanla temas olmadan ilk vaka

Prof. Dr. İlhanlı, yaptığı açıklamada, “Asel’in durumu oldukça nadir bir vakadır. Dünya genelinde 1979 yılından bu yana sadece 60 benzer vaka rapor edilmiştir. Asel’in durumu ise bu rapor edilen vakalar arasında tek taraflı veya iki taraflı olmasıyla fark yaratmaktadır. Ayrıca Asel’in köprücük ile kürek kemiğini birleştiren eklemde yaşadığı çıkık da dünyada benzeri olmayan bir durumdur. Kendisine özel bir tedavi uyguladık ve sonuçlar oldukça başarılı. Artık çıkık problemi yaşamıyor ve duruşunda belirgin bir düzelme var. Bu nadir vakayı detaylı bir şekilde inceleyerek akademik anlamda sunmayı planlıyoruz” dedi.

ABD’de ölümcül virüs alarmı. İlk vaka görüldü

“DURDUK YERE VE SEBEPSİZ BİR ŞEKİLDE OLDU”

Zor zamanlar geçiren Asel Sena Tengiz, yaşadığı süreci şu şekilde anlattı: “Kolumu kaldırdığımda bir sene önce durduk yere ve sebepsiz bir şekilde bu durumu yaşadım. Sebepsiz olması en çok zoruma giden kısmıydı. Birçok doktora gittik ve cerrahi operasyon önerildi. Ancak cerrahi müdahalenin ileride sorunlar doğurabileceğini öğrendik. En sonunda Prof. Dr. İlker Hocamıza başvurduk ve yaklaşık bir yıldır devam eden fizik tedavi sürecinin sonunda son derece olumlu sonuçlar aldık. Dünyada benzersiz bir vaka olmamız nedeniyle akademik anlamda da ilgi odağı olduk. Gerçekleştirilen deneyler sonucunda büyük gelişmeler kaydettik” ifadelerini kullandı.

Ölümcül virüse karşı kırmızı alarm! İlk vaka görüldü! Tedavisi yok! Belirtileri belli oldu

“ÇOK GÜZEL İLERLEMELER KAYDETTİK”

Asel’e tedavi sürecinde yardımcı olan fizyoterapist Elif Ulukan, yaptıkları programın sadece Asel’e özgü olduğunu ve solunum egzersizlerinin yanı sıra bantlama tedavisi uyguladıklarını belirtti. Ulukan, “Asel, dünyada benzeri olmayan bir durumu yaşıyor. İlerleme kaydettikçe Asel’in durumu da daha da iyileşiyor” şeklinde konuştu.

Asel Sena Tengiz’in tedavi süreci devam ederken, her geçen gün daha iyiye gitmeye devam ediyor.

Related Posts

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.