Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Bakanın otelinin bulunduğu koy iskele mezarlığına oldu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde mi mavi bayrakları koyların çöplüğe dönmesi deniz içerisinde kaderine terk edilen, tonoz, batık tekne eski iskeleler tehlike ve görüntü kirliliği yaratması turizmciyi çileden çıkardı. Turizmciler daha sezonun başında mavi bayraklı koylar böyleyse mavi bayraksız koyları düşünemiyoruz, cennet koylar çöplük olmuş kimse görmüyor mu “ diyerek tepki gösterdiler.

Güney Kore’nin eski Devlet Başkanı Yoon partisinden ayrıldı

Yonhap’ın haberine göre, Yoon, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, mensubu olduğu iktidardaki PPP’den ayrılma kararı aldığını belirtti.

Bolivya karıştı: Morales destekçileri sokakta, polisle çatışma çıktı!

Bolivya’nın başkenti La Paz’da, eski Devlet Başkanı Evo Morales’in yeniden aday olmasını isteyen yüzlerce kişinin katıldığı protestoda olaylar çıktı. Göstericiler, Yüksek Seçim Mahkemesi önünde toplanarak Morales’in adaylık başvurusunun kabul …

Bakırhan’a bir tepki de MYP’den

DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın koruculara yönelik ifadelerine Milli Yol Partisi Genel Başkanı Remzi Çayır’dan tepki geldi. Çayır, “Sakın korucuları aşağılamayın. Sizin böyle bir haddiniz, hakkınız yoktur. Oturun oturduğunuz yerde!” dedi.

Dünyada ilk THY ile başlıyor: Uçakta erken ayağa, kalkana ceza var

TÜRK Hava Yolları, dünyada ilk kez „uçak indikten sonra, emniyet kemer ışıkları sönmeden ayağa kalkanlara ve birbirini itenlere ceza“ uygulamasını başlattı. 2 Mayıs’tan itibaren hayata geçirilen uygulamaya göre, uçak indikten sonra sabırsızlanıp ayağa kalkan ve üst raflardaki bagajını alanlar, cezalandırılacak.

Kosova’da siyasi krizi aşmak için liderlerin yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı

Kosova’da siyasi krizi aşmak için liderlerin yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı