Suriye’nin yeni müfredatında neler var: Evrim gitti, ‘Osmanlı işgali’ kalktı

Suriye Eğitim Bakanlığı Okul Müfredatında Büyük Değişiklikler Yapıyor

Yeni geçiş hükümetine bağlı Suriye Eğitim Bakanlığı, 1 Ocak tarihinde okul müfredatında önemli değişiklikler yaptığını duyurdu. Devrik Esad rejimine yapılan övgü dolu atıflar artık yok. Ancak, fen derslerindeki değişiklikler İslamcı titizliği yansıtıyor.

İstanbul’dan yayın yapan Suriye muhalefetinin sesi Suriye TV, eğitimdeki değişiklikleri içeren haberiyle gündemde. Tarih, felsefe ve din eğitimi müfredatında köklü değişiklikler yapıldı. Evrim Teorisi derslerinden çıkarıldı. Rejime ait semboller ve milliyetçilik kavramı da artık müfredatta yer almıyor. Baas Partisi’nin tarihi ve ilkeleri ile Esad ailesinin anlatıldığı “Ulusal Eğitim” dersi de artık yok.

İnanç Kardeşliği Vurgusu

Din Eğitimi derslerinde de bazı ifadeler değişti. “Adalet yasasına göre yönetilir” yerine “Allah’ın yasasına göre yönetilir”, “İnsan kardeşliği” yerine “İnanç kardeşliği”, “İnsanlar ülkeleri için şehit olurlar” yerine “Allah için şehit olurlar”, “İyilik yolu” yerine “İslami yol” ifadeleri geldi.

Kur’an’dan alıntılar da değişti. “Gazaba uğrayanlar” ve “sapkınlar” ifadeleri sırasıyla ‘Yahudiler” ve “Hıristiyanlar” olarak değiştirildi.

“Osmanlı İşgali” Yerine “Osmanlı Yönetimi”

Yeni program, bazı tarihi olayların yeniden yazılmasını da öneriyor. Örneğin, “Osmanlı işgali” ifadesi “Osmanlı yönetimi” ile değiştirildi ve Osmanlı generali Cemal Paşa tarafından idam edilen Şam ve Beyrut’taki milliyetçilerle ilgili tüm bilgiler kaldırıldı. Bu değişiklikler, isyanı destekleyen ve Suriye’de güçlü bir aktör olarak belirlenen Türkiye’yi memnun etmek için yapıldı.

1973 Yom Kippur Savaşı’na atıfta bulunan “Ekim Kurtuluş Savaşı” ifadesi ise “1973 Savaşı” olarak değiştirildi. Esad’ın düşmesinin ardından İsrail’in Golan tepelerine saldırıları da dikkate alındı.

Bakan El-Kadri’nin Açıklamaları

Yeni Eğitim Bakanı Nazır Muhammed el-Kadri, değişikliklere ilişkin açıklama yaptı. Önerilen değişikliklerin eski rejimin sembollerini ve yüceltilmesini ortadan kaldırmayı, yanlış bilgileri düzeltmeyi amaçladığını söyledi. Okul müfredatının aynı kalacağını ancak özel komisyonların yeni müfredatı oluşturacağını belirtti.

El-Kadri, İslam ve Hristiyanlık’ın hala öğretileceğini ve karma eğitimin devam edeceğini vurguladı. Ne zaman yürürlüğe gireceği belirsiz olan değişikliklerin, altı ila 18 yaş arasındaki tüm öğrencileri kapsayacağı ifade edildi.

Related Posts

Kanal İstanbul’da gaza basılınca Erman abinin yolu yetmeyecek

Kanal İstanbul çevresindeki konut ihalelerinde gaza basılınca, buraya giden tek yol olan geçiş garantili Nakkaş-Başakşehir otoyolu da yetersiz kalacak. Cengiz, Kolin, Kalyon ve ICA’nın ardından iktidara yakınlığı ile bilinen Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak’ın yaptığı otoyola ek bağlantılar gündemde…

İspanya’da meydana gelen sellerde 2 kişi kayboldu

İspanya’da meydana gelen sellerde 2 kişi kayboldu

CHP’li Çelik: ‘Türkiye İttifakı’mız yargılanamaz!

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, tutuklu Esenyurt Belediye Başkanı’nın pazartesi günü Silivri’de görülecek duruşmasına çağrı yaptı. Çelik, “Esenyurt Belediye Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Özer’i derhal serbest bırakın!” ifadesini kullandı.

Kurtlar Vadisi’nin ‘Abdülhey’i’ yangına müdahale ederken ortaya çıktı

Kurtlar Vadisi dizisinde oynadığı ‘Abdülhey’ rolü ile tanınan oyuncu Kenan Çoban, bir evin bahçesinde çıkan yangının söndürülmesine destek verdi.

Bakırhan’dan dikkat çeken açıklama: Erdoğan’ın hepimizi bir söylem kullanmasını ümit ediyorum

DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Erdoğan’ın cumartesi günü yapacağı konuşmaya ilişkin, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerçekten hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını kendi adıma ümit ediyorum” dedi.

‘Yeliz’ lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, yine Atatürk dönemini hedef aldı: ‘Seninki sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti’

“Kanlı 1923 darbesi” ifadesiyle tepki çeken eski AKP Milletvekili, “Yeliz” lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef alan paylaşımda bulundu. Sosyal medyada “Atatürk fotoğraflı” bir kullanıcıya yanıt veren Çamlı, “Seninki sadece Dersim’de 50.000 bebe, yaşlı, kadın Alevi katletti…” dedi.