Suriye’nin yeni müfredatında neler var: Evrim gitti, ‘Osmanlı işgali’ kalktı

Suriye Eğitim Bakanlığı Okul Müfredatında Büyük Değişiklikler Yapıyor

Yeni geçiş hükümetine bağlı Suriye Eğitim Bakanlığı, 1 Ocak tarihinde okul müfredatında önemli değişiklikler yaptığını duyurdu. Devrik Esad rejimine yapılan övgü dolu atıflar artık yok. Ancak, fen derslerindeki değişiklikler İslamcı titizliği yansıtıyor.

İstanbul’dan yayın yapan Suriye muhalefetinin sesi Suriye TV, eğitimdeki değişiklikleri içeren haberiyle gündemde. Tarih, felsefe ve din eğitimi müfredatında köklü değişiklikler yapıldı. Evrim Teorisi derslerinden çıkarıldı. Rejime ait semboller ve milliyetçilik kavramı da artık müfredatta yer almıyor. Baas Partisi’nin tarihi ve ilkeleri ile Esad ailesinin anlatıldığı “Ulusal Eğitim” dersi de artık yok.

İnanç Kardeşliği Vurgusu

Din Eğitimi derslerinde de bazı ifadeler değişti. “Adalet yasasına göre yönetilir” yerine “Allah’ın yasasına göre yönetilir”, “İnsan kardeşliği” yerine “İnanç kardeşliği”, “İnsanlar ülkeleri için şehit olurlar” yerine “Allah için şehit olurlar”, “İyilik yolu” yerine “İslami yol” ifadeleri geldi.

Kur’an’dan alıntılar da değişti. “Gazaba uğrayanlar” ve “sapkınlar” ifadeleri sırasıyla ‘Yahudiler” ve “Hıristiyanlar” olarak değiştirildi.

“Osmanlı İşgali” Yerine “Osmanlı Yönetimi”

Yeni program, bazı tarihi olayların yeniden yazılmasını da öneriyor. Örneğin, “Osmanlı işgali” ifadesi “Osmanlı yönetimi” ile değiştirildi ve Osmanlı generali Cemal Paşa tarafından idam edilen Şam ve Beyrut’taki milliyetçilerle ilgili tüm bilgiler kaldırıldı. Bu değişiklikler, isyanı destekleyen ve Suriye’de güçlü bir aktör olarak belirlenen Türkiye’yi memnun etmek için yapıldı.

1973 Yom Kippur Savaşı’na atıfta bulunan “Ekim Kurtuluş Savaşı” ifadesi ise “1973 Savaşı” olarak değiştirildi. Esad’ın düşmesinin ardından İsrail’in Golan tepelerine saldırıları da dikkate alındı.

Bakan El-Kadri’nin Açıklamaları

Yeni Eğitim Bakanı Nazır Muhammed el-Kadri, değişikliklere ilişkin açıklama yaptı. Önerilen değişikliklerin eski rejimin sembollerini ve yüceltilmesini ortadan kaldırmayı, yanlış bilgileri düzeltmeyi amaçladığını söyledi. Okul müfredatının aynı kalacağını ancak özel komisyonların yeni müfredatı oluşturacağını belirtti.

El-Kadri, İslam ve Hristiyanlık’ın hala öğretileceğini ve karma eğitimin devam edeceğini vurguladı. Ne zaman yürürlüğe gireceği belirsiz olan değişikliklerin, altı ila 18 yaş arasındaki tüm öğrencileri kapsayacağı ifade edildi.

Related Posts

Kayyumu yargıya taşıyan Ahmet Özer’den mahkemede ‘süreç’ göndermesi!

Yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Esenyurt’a atanan kayyumun iptali istemiyle açtığı davada karar 15 gün içinde açıklanacak.

Erdoğan istedi… Suriye’ye yaptırımları kaldırdım

ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu turu kapsamında gittiği Suudi Arabistan’da katıldığı Suudi Arabistan-ABD Yatırım Forumu’nda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Gazze açlıktan ölüyor: Dağıtılan yemek bile bitmek üzere

BM Genel Sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’de servis edilen sıcak öğünün bir haftada yüzde 70 azalarak, günlük 840 binden 260 bine düştüğünü kaydetti. BM raporuna göre, Gazze’de her beş kişiden biri, yani en az 400 bin insan açlıktan ölüm riski taşıyor.

3 milletvekilinin dokunulmazlık dosyası TBMM’ye sunuldu

CHP milletvekilleri Utku Çakırözer ve Cemal Enginyurt ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş’nın dokunulmazlık dosyaları Karma Komisyon’a gönderildi.

NATO’dan Türkiye’ye övgüler: ‘Sağlam ve yetenekli bir müttefik’

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmesi sonrasında sosyal medya hesabından yayınladığı gönderide “Türkiye, sağlam ve yetenekli bir müttefiktir.” dedi.

Doğal sit alanına kaçak yapı yaptı, kamp yapıyorum dedi

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, doğal SİT alanı ile kesin korunacak hassas alana yapılan depo ve eklentilerinin yıkımı yapıldı. Yıkıma itiraz edip, kamp yaptığını ileri süren kişi ile yetkililer arasında gerginlik yaşandı.