Soğuk savaşın görünmez mirası: Radyoaktif izler hala üzerimizde dolaşıyor!

Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir araştırma, Soğuk Savaş döneminde yapılan nükleer testlerin etkilerinin hala çevremizde var olduğunu gözler önüne seriyor.

2022 yılı Mart ayında Avrupa’yı kaplayan büyük Sahra toz bulutları, beklenmedik bir bileşen taşıyordu: 1950 ve 1960’larda ABD ve Sovyetler Birliği tarafından yapılan nükleer testlerden kalan radyoaktif izler. Araştırmacılar, tespit edilen radyoaktivitenin insan sağlığı için tehlikeli düzeylerin çok altında olduğunu belirtiyor. Ölçülen seviyeler, güvenlik sınırlarının yüzde 2’sinden daha düşük.

CEZAYİR’DEKİ BÖLGE DİKKAT ÇEKİYOR

Sahra Çölü’nden Avrupa’ya taşınan toz bulutları, genellikle Cezayir’in Reggane bölgesinden kaynaklanıyor. Bu bölge, 1960’larda Fransa tarafından gerçekleştirilen dört nükleer testin yapıldığı alanlardan biri olduğu için araştırmacılar, bölgedeki radyoaktif kalıntıları daha yakından inceledi.

Mart 2022’de meydana gelen büyük çaplı toz fırtınasının ardından bir vatandaş bilimi kampanyası düzenlendi ve altı ülkeden 110 toz örneği toplandı. Yapılan analizlerde, tozun bir kısmının Güney Cezayir’den geldiği ancak radyoaktif izlerin kaynağının Fransız nükleer testleri olmadığı belirlendi.

SOĞUK SAVAŞIN KALINTILARI ATMOSFERDE

Araştırmada, tozlarda tespit edilen plütonyum izotoplarının, Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği tarafından yapılan yüzlerce nükleer testin küresel serpinti imzasıyla örtüştüğü ortaya kondu. Bilim insanları, bu testlerin kalıntılarının hâlâ atmosferde dolaştığını ve dünya genelinde farklı bölgelere taşındığını vurguluyor.

Mevcut radyoaktivite seviyeleri halk sağlığı için bir tehdit oluşturmuyor. Ancak bu durum, nükleer serpintinin çevrede ne kadar uzun süre kalabileceğini ve küresel çevre üzerindeki etkilerini anlamak açısından kritik bir göstergedir.

Araştırmacılar, büyük çaplı toz taşınımının etkilerini düzenli olarak izlemeye devam etmenin, atmosfer ve çevre üzerindeki uzun vadeli etkileri anlamak açısından hayati önem taşıdığını belirtiyor. Bu çarpıcı bulgular, Science Advances dergisinde yayınlandı.

Related Posts

Kanal İstanbul’da gaza basılınca Erman abinin yolu yetmeyecek

Kanal İstanbul çevresindeki konut ihalelerinde gaza basılınca, buraya giden tek yol olan geçiş garantili Nakkaş-Başakşehir otoyolu da yetersiz kalacak. Cengiz, Kolin, Kalyon ve ICA’nın ardından iktidara yakınlığı ile bilinen Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak’ın yaptığı otoyola ek bağlantılar gündemde…

İspanya’da meydana gelen sellerde 2 kişi kayboldu

İspanya’da meydana gelen sellerde 2 kişi kayboldu

CHP’li Çelik: ‘Türkiye İttifakı’mız yargılanamaz!

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, tutuklu Esenyurt Belediye Başkanı’nın pazartesi günü Silivri’de görülecek duruşmasına çağrı yaptı. Çelik, “Esenyurt Belediye Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Özer’i derhal serbest bırakın!” ifadesini kullandı.

Kurtlar Vadisi’nin ‘Abdülhey’i’ yangına müdahale ederken ortaya çıktı

Kurtlar Vadisi dizisinde oynadığı ‘Abdülhey’ rolü ile tanınan oyuncu Kenan Çoban, bir evin bahçesinde çıkan yangının söndürülmesine destek verdi.

Bakırhan’dan dikkat çeken açıklama: Erdoğan’ın hepimizi bir söylem kullanmasını ümit ediyorum

DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Erdoğan’ın cumartesi günü yapacağı konuşmaya ilişkin, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerçekten hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını kendi adıma ümit ediyorum” dedi.

‘Yeliz’ lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, yine Atatürk dönemini hedef aldı: ‘Seninki sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti’

“Kanlı 1923 darbesi” ifadesiyle tepki çeken eski AKP Milletvekili, “Yeliz” lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef alan paylaşımda bulundu. Sosyal medyada “Atatürk fotoğraflı” bir kullanıcıya yanıt veren Çamlı, “Seninki sadece Dersim’de 50.000 bebe, yaşlı, kadın Alevi katletti…” dedi.