Nusret Tepe’nin Yaşayan Değirmeni

Antalya’nın Kaş ilçesinde yaşayan 88 yaşındaki Nusret Tepe, babasından devraldığı geleneksel yöntemle buğday öğütülen değirmeni 50 yıldır işletiyor.

Sarıbelen Mahallesi’nde mesleğini yürüten Tepe, çarkların ahenkle döndüğü, buğday kokan değirmeninde ömrünün yarısından fazlasını geçirdi.

Buğday öğüterek yöre halkına hizmet eden Tepe, iş yerinin kapısını her sabah sevgiyle açıyor. Geleneksel yöntemle çalışan değirmen, gelişen teknoloji ve un sanayisine rağmen buğdayını öğütmek isteyen çiftçilerden ve doğal ürüne rağbet gösteren vatandaşlardan ilgi görüyor.

Gücü, kuvveti yetene kadar babasının emanetinin çarklarını döndürmek isteyen Tepe, ömrünü geçirdiği ata mesleğini severek sürdürüyor.

“Her sabah besmele ile kapımı açıyorum”

Tepe, AA muhabirine, babasından miras kalan 80 yıllık değirmeni ayakta tuttuğunu söyledi.

Gelişen teknolojiye rağmen hala müşterileri olduğunu vurgulayan Tepe, “Buğday eken çiftçilerimiz hasat sonrası geliyor. Bizim değirmenin öğüttüğü un çok güzel ve kaliteli oluyor. Çevre mahalle ve ilçelerden gelen müşterilerim var. Bu değirmende kepekli ve karabuğday unu yapıyoruz. Çok sağlıklı ve yemesi kolay olduğu için tercih ediliyor. Karabuğday ununu genellikle şeker hastaları talep ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Turistler gelip fotoğraf çekiyor”

Geleneksel yöntemle buğday öğütmenin Kaş’a gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çektiğini belirten Tepe, “Buraya turistler geliyor değirmenin fotoğrafını çekiyor. Burada yapılan çalışma ile buğdayın öğütülme sürecini çok ilginç buluyorlar.” dedi.

Babasının değirmeni işlettiği dönemlerde sıklıkla elektriklerin kesilmesi nedeniyle zorlandığını aktaran Tepe, “Artık böyle sorunlar günümüzde yaşanmıyor. İş yerimin kapısını her sabah besmele ile açıyorum. Müşterilerimle burayı, anılarımı yaşatıyorum. Çok sevdiğim mesleğimi yaşımın yettiği yere kadar devam ettirmek istiyorum.” diye konuştu.

“Müşteriler memnun”

Hacıoğlan Mahallesi’nden buğday öğütmeye gelen Mehmet Ali Kapaklı, çocukluğundan beri geldiği değirmenin yöre halkına hizmet ettiğini söyledi.

Kapaklı, “Burada yapılan un çok güzel, kepekli ve has un olduğu için çok lezzetli oluyor. 1977’den beri kendi ürettiğimiz buğdaydan un elde etmek için burada öğütüyoruz.” dedi.

Sarıbelen Muhtarı Mevlüt Küçükkaya da değirmenin adeta yaşayan tarih olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Bu değirmenimizi 4 kuşak gördü. Nusret amca yıllardan beri bu işi yapıyor. Köyümüzün değirmenine sahip çıkıyoruz. Aynı zamanda tarihimize de sahip çıkmış oluyoruz. Umarız, değirmenin faaliyeti Nusret amcadan sonra da devam eder. Köyümüze gelen vatandaşlarımız bu değirmeni görünce ‘Doğal kara değirmen hala var mı?’ diye şaşırıyorlar ve memnun oluyorlar.”

Related Posts

Mevduat faizinde yükseliş yeniden başladı: Hangi banka ne kadar kazandırıyor?

Mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş, yatırımcıların en yüksek getiriyi sunan bankaları araştırmasına neden oldu. Bankalar arasındaki farklar, net kazançlarda büyük değişikliklere yol açarken, faiz oranları da hızla değişiyor. Peki en yüksek faizi hangi banka veriyor? İşte ayrıntılar…

Aylardır maaşlarını alamayan işçiler grev başlattı: “Seçim zamanı oy isteyenler neredesiniz?”

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde, alacaklarını tahsil edemeyen işçiler ve esnaflar grev başlattı. İşçiler artık ödemelerini yapamadıklarını, evde çocuklarına ekmek götüremez hale geldiklerini söyledi.

Akaryakıt tabelalarında son durum: İşte benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıt tabelalarında son durum: İşte benzin, motorin ve LPG fiyatları

Öyle bir zaman olur ki…

“Hayali cihan değer” dedikleri olay gerçekleşmek üzere mi?.. Hele de bizim kuşak için hayata geçmesi ne kadar zordu… 41 yıl olmuş… 1984 Eruh olaylarında PKK ilk kez bayrak çekmişti… Türkiye Cumhuriyeti devleti terörle bu boyutta ilk defa tanışmıştı… Silahlı Kuvvetler ’in 41 yıl içinde tüm yapısı değişti… Hem yatırımları hem AR-GE düzeni hem de stratejileri “Bir musibet bin nasihatten evladır” misali, kökten yenilendi… İHA ve SİHA ’lar bölgenin ve dünyada mücadele eden pek çok ulusun kaderine başka

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.