Kuru meyve ihracatçısı sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte hareket etmek istiyor

Kuru Meyve İhracatçıları, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İş Birliği İstiyor

Kuru meyve ihracatçıları, aflatoksin ve okratoksin sorunlarının çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı ile daha etkin bir iş birliği içinde olmayı arzu ediyor.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir ihracatında 2024/25 sezonunda meydana gelen aflatoksin ve okratoksin oluşumundaki artışın iklim değişikliğinden kaynaklandığını ifade etti. Işık, Avrupa Birliği ülkelerinde ürünlerin imha edilmeye başlandığını ancak yapılan görüşmeler sonucunda durdurulduğunu ve Türkiye’ye iade edildiğini belirtti. Ancak ürünlerin Türkiye’ye girişinde sorunlar yaşandığını söyleyen Işık, sorunların çözümü için devletle iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Işık, kuru meyve sektöründe yaşanan sorunların çözümüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Ürünlerdeki kükürt oranının düşürülmesi konusunda devam eden çalışmaları aktaran Işık, kuru meyve ihracatında yaşanan başarıları da paylaştı. Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5 artışla 1 milyar 856 milyon dolara çıktığını ve bu başarının Ege Bölgesi’nin büyük payı olduğunu belirtti.

2024 yılındaki başarılı fuarlar, URGE Projeleri ve TURQUALITY Projeleri sayesinde Türk kuru meyve ve diğer gıda ürünlerinin ABD pazarındaki başarısına da değinen Işık, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Aynı başarının Japonya ve Çin pazarlarında da devam ettiğini söyleyen Işık, sektördeki teknik kurulların oluşturulması ve çözüm odaklı çalışmaların devam ettiğini belirtti.

2025 yılı için belirlenen bütçe ve iş programının kabul edildiğini açıklayan Işık, sektördeki gelişmelerin takipçisi olacaklarını ve iş birliklerini daha da güçlendireceklerini ifade etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Bilecik’te karpuz üreticimiz zor günler yaşıyor

SERHAT KAYA – BİLECİK / YENİÇAĞ Bilecik’in Osmaneli ilçesinde karpuz hasadının başladığı şu günlerde çiftçi ürününü satamamak ve emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Birçok karpuz üreticisi ürünün para etmemesi nedeni ile tarlada kaldığını …

Vatandaş kiraza hasret kaldı: En ucuzu 500 TL! 1000 liraya kadar çıkıyor

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi kiraz bu yıl cep yakıyor. İstanbul Avrupa Yakası Hali’nde 1. kalite kirazın hal çıkış fiyatı 300-500 TL arasında; 2.kalite kirazın fiyatı ise 150-250 TL arasında değişiyor. Ancak marketlerde ve manavlarda en ucuz kiraz 500 TL’den alıcı bulurken fiyatlar 1000 TL’ye kadar çıkıyor.

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.