Kosta Rika’da 6 ayın en düşük enflasyonu

Kosta Rika’da Enflasyon Oranı Negatif Yönde

Kosta Rika’da, Mayıs 2025 itibarıyla yıllık enflasyon oranı yüzde -0.12 olarak belirlendi. Bir önceki aya göre düşüş yaşanan enflasyon oranı, son altı ayın en düşük seviyesini gösteriyor. Kosta Rika Ulusal İstatistik ve Sayım Enstitüsü verilerine göre, tüketici fiyatları Mayıs ayında aylık bazda yüzde 0.40 geriledi.

Fiyat düşüşleri özellikle ulaşım, iletişim ve ev eşyalarında belirginleşti. Ulaşım fiyatlarında yıllık bazda yüzde 3.63, iletişimde ise yüzde 3.75’lik bir düşüş yaşandı. Mobilya, beyaz eşya ve ilgili hizmetlerde de yüzde 0.80 gerileme görüldü.

Ancak bazı kalemlerde fiyat artışları devam etti. Eğitim harcamalarında yıllık artış oranı yüzde 3.40 iken, dışarıda yenen yemekler ve konaklama hizmetlerinde fiyat artışları yavaşladı. Restoran ve konaklama kaleminde fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 2.07’den yüzde 1.60’a geriledi.

Gıda dışı harcamalarda ise karışık bir tablo ortaya çıktı. Alkollü içecekler ve tütün ürünlerinde fiyatlar düşmeye devam ederken, giyim ve ayakkabıda yüzde 1.97’lik bir fiyat azalışı gözlendi. Toplamda, 13 ana ürün grubundan 7’sinde fiyatlar arttı.

Ekonomistler, bu durumu tüketim talebindeki zayıflama ve ekonomik büyümenin yavaşlaması açısından önemli bir gösterge olarak değerlendiriyor. Enstitü, enflasyon eğilimlerinin gelecek aylarda dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Dev bankadan faiz indirimi ve enflasyon tahmini!

Morgan Stanley, Türkiye’de enflasyonun yaz aylarında hızla düşeceğini öngörüyor. Faiz indirimlerinin temmuz ayında başlayacağı tahmin edilirken, merkez bankasının parasal sıkı duruşu devam edecek. Ekonomide likidite yönetimi ve enflasyon hedefleri önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

TÜİK fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı: İşte haziran ayının zam şampiyonu

Öğretmen, esnaf ve sağlık memurundan gençlere çağrı: Piknik havasında çalışmak isteyene öneriyoruz

Kentte 40 yıldır öğretmenlik yapan Yalçın Kartarı, esnaf emeklisi Cemal Çelebi ve sağlık çalışanı Hasan Gökçay ile birlikte arıcılık faaliyetlerini sürdürüyor. Öğretmen Kartarı, arıcılığın hem ruhsal hem ekonomik olarak fayda sağladığını belirterek …

Tabelalar değişecek: Akaryakıta otomatik zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında yeni bir zam dönemi başlıyor. ÖTV düzenlemesiyle birlikte pompa fiyatlarında artış bekleniyor. Tüketiciler zamların etkisini önümüzdeki günlerde hissetmeye başlayacak.

İran’a saldırı Cengiz’e kazandırdı

Gübre fiyatları son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Son yüzde 12.9’luk zam, İsrail-İran savaşı nedeniyle geldi. En büyük üreticilerden Cengiz Holding’in iştiraki Eti Gübre, kârını katladı.