Konya’da Kar Yağışı Meyve Ağaçlarını Tehdit Ediyor

Konya’da Meyve ve Sebze Üretimi Don Olayıyla Olumsuz Etkilendi

Konya’da dün sabah saatlerinde başlayan kar yağışı, gece saatlerinde dona bıraktı. Uzmanlar, geçen haftalarda etkili olan sıcak hava nedeniyle çiçek açan meyve ağaçları ve sebze üretiminin don olayı sebebiyle olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Bu durum, tarım sigortasının önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Konya Ovası’nda mart ayına kadar devam eden ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, ağaçlarda çiçeklenme dönemini başlattı. Ancak, çarşamba günü sabah erken saatlerde başlayan soğuk hava ve kar yağışı gece boyunca devam ederek don olayına neden oldu. Bu durum, meyve ve sebze üretimi yapan çiftçilerin bitkilerinde çiçek dökülmelerine ve ürünlerinde donmaya neden oldu. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, don olayının üretim rekoltelerinde düşüş yaşanabileceğine işaret etti.

Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, erken çiçeklenmenin nedeni olan sıcak hava koşullarının meyve ağaçlarını olumsuz etkilediğini belirterek, “Ağaçların çiçek açma süreci erken başladı ve bu süreç don olayıyla kesintiye uğradı. Özellikle Akşehir ilçesi çevresinde yoğun meyve tarımı yapılan bölgelerde çiçeklenme zaten başlamıştı. Ancak, kar yağışı ve soğuk hava bu bölgede de etkili oldu. Çiftçilerimiz şu anda çaresiz durumda. İlerleyen dönemlerde meyve rekoltelerinde düşüş yaşanabilir” şeklinde konuştu.

Don olayının meyve ve sebze üretimi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını belirten Burak Kırkgöz, hububat tarımı yapan çiftçilerin ise kar yağışından olumlu etkilendiğini vurgulayarak, “Bu dönemde yağan kar, çiftçilerin sulamaya hazırlandığı bir zamanda geldiği için hububat alanlarında sevinç yarattı. Konya’da yaklaşık olarak 35-40 cm kar yağışı gerçekleşti ve bu hububat üretimi için olumlu bir gelişme” dedi.

Don olaylarına karşı çiftçilere tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini tavsiye eden Kırkgöz, “Çiftçilerimiz dona karşı ne yazık ki pek bir şey yapamaz. Bu gibi durumlarda TARSİM sigortalarının yapılması önemlidir. TARSİM, çiftçilerin zararının bir kısmını karşılayarak zararlarını en aza indirir. Tarım Bakanlığı da destekler sunmaktadır. Çiftçilerimizin kendilerini bu tür afetlerden korumak için sigorta yaptırmaları hayati önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.

Yaşanan durumu değerlendiren meyve ve sebze satıcıları da olumsuz etkilenmediklerini dile getirerek, “Havalar sert esiyor, ama bu doğal bir süreç. Gelecek süreçte daha dikkatli olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Konya’da Meyve ve Sebzeciler Don Olayıyla Mücadele Ediyor

Related Posts

Vatandaş kiraza hasret kaldı: En ucuzu 500 TL! 1000 liraya kadar çıkıyor

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi kiraz bu yıl cep yakıyor. İstanbul Avrupa Yakası Hali’nde 1. kalite kirazın hal çıkış fiyatı 300-500 TL arasında; 2.kalite kirazın fiyatı ise 150-250 TL arasında değişiyor. Ancak marketlerde ve manavlarda en ucuz kiraz 500 TL’den alıcı bulurken fiyatlar 1000 TL’ye kadar çıkıyor.

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Mazot zammına tepki gösteren çiftçi: “Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor”

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, mazota gelen 1 lira 15 kuruş zamma vatandaşlar tepki gösterdi. Çiftçilik yapan bir vatandaş, “Çiftçi bitti, köylü bitti, esnaf, herkes bitti. Mazot ucuz olmazsa hayat düzelmez ki. Her şey mazottan geliyor iğne ipliğe her şeye zam. Kendileri lüks içinde yaşıyor, vatandaş da işte böyle eziliyor” diye konuştu.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi

Yurt dışı alışveriş sitelerine Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirildi