Memurlara Yarı Zamanlı Çalışma İmkanı Getiren Yönetmelik Yürürlüğe Girdi
Memurlara yarı zamanlı çalışma fırsatı sunan yeni yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı ve artık yürürlükte. 9 yıl önce çıkarılan yasayla uyumlu olarak gelen bu düzenleme sayesinde, çocuğu olan memurlar haftada en az 3 gün olmak üzere yarı zamanlı olarak çalışabilecekler. Ancak hangi pozisyonların bu kapsamı kapsamayacağı, ilgili bakanlıklar tarafından belirlendikten sonra Cumhurbaşkanlığı’na sunulacak.
Her İki Eş de Bu Haktan Yararlanabilecek
Yarı zamanlı çalışacak memurlar haftada en az 3 gün çalışacak ve günlük çalışma süresi en az 3 saat, en fazla 8 saat olacak. Çalışma gün ve saatleri, hizmet ihtiyacı veya memurun isteği doğrultusunda yılda iki kez (Ocak ve Temmuz aylarında) yetkili amir tarafından değiştirilebilecek. Eğer her iki eş de memur ise, her ikisi de bu haktan yararlanabilir. Eğer doğum veya evlat edinme işlemi memuriyetten önce gerçekleşmişse, memur göreve başladıktan sonra bu haktan faydalanabilir.
Yarı Ücret, Süt İzni Verilmeyecek
Yarı zamanlı çalışmayı seçen memurlara mali haklar ve sosyal yardımlar yarı oranda ödenecek ve hizmet süreleri yarı oranda hesaplanacak. Bu süreçte kadın memurlara ek olarak süt izni verilmeyecek.
Kurum Amirinin Kararı Belirleyecek
Başvuruda bulunurken tercih edilen gün ve saatler açıkça belirtilmelidir. Talep üzerine 1 ay içinde yanıt verilecek ve değerlendirme yetkili amir tarafından yapılacaktır.
Kimler Kapsam Dışında
Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, yarı zamanlı çalışma uygulaması, şube müdürleri ve daha üst konumdaki görevliler ile yurtdışında görev yapan memurları kapsam dışında tutacak. Diğer personel kategorileri için ise her kurum içinde ayrı bir değerlendirme yapılacaktır. Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşlarda alınacak kararlar, üst düzey yöneticinin önerisiyle alınırken; bakanlıklarda ilgili bakan, üniversitelerde YÖK Başkanı, il özel idarelerinde İçişleri Bakanı ve diğer yerel yönetimlerde ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından teklif sunulacaktır. Kapsam dışında kalanlarla ilgili nihai karar, Cumhurbaşkanlığı onayıyla verilecektir. Kapsam dışı bırakma kararlarında kamu hizmetinin aksamaması, hizmet gereklilikleri ve kamu yararı dikkate alınarak; kurumun yapısı, hizmet sınıfı ve görev unvanı gibi kriterler esas alınacaktır.