Hayat pahalılığı alışkanlıkları da değiştirdi: Dışarıda yeme-içme verisi yılın en düşük seviyesinde

Kartla Yapılan Yeme İçme İşlem Sayısı Son Bir Yılın En Düşük Seviyesinde

Mart ayında kredi ve banka kartlarıyla gerçekleştirilen yeme içme işlemlerinde adetler, 200 milyonla son bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Her ne kadar işlem başına harcama rekor seviyede olsa da, reel bazda toplam harcamalarda daralma yaşandı.

Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre, banka ve kredi kartlarıyla yapılan yeme içme harcamalarında dikkat çekici bir düşüş yaşanıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Mart 2025’te yeme içme sektöründe kartlarla gerçekleştirilen işlem adedi 200 milyon adetle son 12 ayın en düşük seviyesine ulaştı. Aynı dönemde işlem tutarı 87 milyar TL olarak kaydedilirken, reel olarak bir önceki yıla göre önemli ölçüde azaldı. Geçen yılın aynı döneminde ise işlem tutarı 60 milyar TL düzeyindeydi. Nominal olarak yüzde 45’lik bir artış olsa da, yıllık enflasyonun yüzde 43,38 olduğu düşünüldüğünde, reel artışın yalnızca yüzde 1,1 düzeyinde kaldığı görüldü. İşlem adetlerindeki azalma ise toplam reel harcamalarda düşüş yaşandığını gösteriyor. Başka bir deyişle, yeme içme harcamaları neredeyse aynı seviyede kalırken, tüketicilerin dışarıda yeme içme alışkanlıklarında bir azalma gözlemlendi. Geçen yıl boyunca işlem adedi ortalama 225 milyon civarındayken, 2025’in ilk çeyreğinde bu ortalama 211 milyona geriledi. Özellikle şubat ve mart aylarında 200 milyon bandına düşen işlem adedi, son iki yılın en düşük rakamlarını gösterdi.

Toplam banka ve kredi kartı harcamaları içinde yeme içme harcamalarının payı da azalmakta. Geçen yılın mart ayında toplam kart harcamasının yüzde 5’ini oluşturan yeme içme harcamalarının bu yılın aynı döneminde bu oran yüzde 4,97’ye geriledi. Sektör temsilcileri, fiyat artışları ve alım gücündeki zayıflama nedeniyle dışarıda yeme içme alışkanlığının azaldığını belirtiyor. Enflasyon baskıları ve fiyat artışlarıyla birlikte bu düşüşün devam etmesi bekleniyor.

Related Posts

Bakan Bolat’tan Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması açıklaması

Londra’da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz ayının sonuna kadar yapılmasının planlandığını açıkladı.

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar martta geriledi

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, mart ayında önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı.

Almanya’da fabrika siparişleri martta arttı

Almanya’da fabrika siparişleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikasının da etkisiyle martta yüzde 3,6 yükseldi.

Dolar Türk Lirası karşısında yatay seyrini koruyor

Dolar Türk Lirası karşısında yatay seyrini koruyor. Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 38,6430 seviyesinden işlem görüyor.

Borsada ilaç ve otomotiv depremi

New York borsası, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarife açıklamalarının yarattığı belirsizlikle haftaya sert düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi 300 puandan fazla değer kaybederek yüzde 0,76 düşüşle 40.904 puana indi. S&P 500 yüzde 0,88, Nasdaq …

Kalpte 3 milyar dolar tasarruf

Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığının ortak çalıştığı Üreten Sağlık Modeli kapsamındaki en önemli projelerden olan Kalp Akciğer Makinesinde (KAM) ufuk göründü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir