Gürcistan üye olur Türkiye asla!

AB Üyelik Sürecinde Son Durum

Ankara’da, ilk AKP hükümeti döneminde gerçekleştirilen bir havai fişek gösterisi sonrasında AB’ye üyelik sürecine girileceği açıklanmıştı. Ancak, bir yıl sonra yaşanan gelişmeler sonucunda AB tam üyelik sürecinin dondurulduğu duyurulmuştu. Bu durum halen devam etmektedir.

AB Komisyonu tarafından kabul edilen ‘Genişleme Paketi’nde Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Türkiye bulunmaktadır. Rapora göre, Türkiye ile görüşmelerin askıya alındığı belirtilirken, başlangıç ​​tarihi henüz belirsizliğini korumaktadır. Diğer ülkelerin durumu ise şu şekildedir:

Kosova, Arnavutluk Hepsinde Sırada…

TÜRKİYE: Türkiye ile müzakereler 2018 yılından bu yana duraklama noktasında bulunmaktadır. Yargı bağımsızlığı ve temel haklar konusunda ciddi endişeler mevcuttur.

GÜRCİSTAN: Avrupa sınırı olmayan Gürcistan’a Aralık 2023’te adaylık statüsü verildi. Seçim reformları ve güvenlik önlemlerinin alınması durumunda üyelik sürecine geçilecektir.

MOLDOVA: Aralık 2023’te müzakerelere başlanmış olup, sorunsuz bir şekilde ilerlemektedir.

UKRAYNA: Aralık 2023’te müzakerelere başlanan Ukrayna, sorunsuz bir ilerleme sergilemektedir.

ARNAVUTLUK: “Temel Unsurlar” başlıklı süreç Ekim 2024’te başlatılmıştır. Reformların hızlandırılması gerekmektedir.

BOSNA-HERSEK: Mart 2024’te müzakerelere başlanan Bosna-Hersek, müzakere çerçevesi üzerinde çalışmaktadır.

KOSOVA: 1 Ocak 2024’te vize serbestisinin başlatıldığı Kosova’da hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğünün korunması önem arz etmektedir.

KARADAĞ: 2010 yılında aday statüsü alan Karadağ, 2024 yılında hukukun üstünlüğüne ilişkin kriterleri karşıladığı belirtilmiştir.

KUZEY MAKEDONYA: Temmuz 2022’de başlayan müzakereler sonucunda, AB müktesebatının bazı başlıkları başarılı bir şekilde tamamlanmıştır.

SIRBİSTAN: 2014 yılında başlatılan müzakerelerde rekabet gücü ve kapsayıcı büyüme kriterleri sağlanmıştır.

Related Posts

Putin’in görevden aldığı Ulaştırma Bakanı saatler sonra ölü bulundu: Rusya’dan ‘intihar’ açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün erken saatlerde Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt’un görevine son veren bir kararname imzaladı. Kremlin’in resmi internet sitesinde yayınlanan kararnamede bakanın görevden alınma sebebi açıklanmadı. Görevden alınan Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt, akşam saatlerinde intihar etti.

CHP’den operasyonlara ilişkin açıklama: ‘Yapılan saldırıya sessiz kalmayacağız, geri adım atmayacağız!’

İstanbul’un ardından Adana, Antalya ve Adıyaman’a sıçrayan CHP’li belediyelere yönelik operasyonları değerlendiren CHP’li kurmaylar, “Bu operasyonların sonu olmayacak, seçilmişlerimize yapılan saldırıya sessiz kalmayacağız, geri adım atmayacağız, tonunu da düşürmeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Teksas’taki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 51’e yükseldi

Teksas’taki sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 51’e yükseldi

Lider diplomasisine ihtiyaç duyulabilir

Rusya ile Azerbaycan arasında yükselen tansiyonun düşürülmesi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesi ihtimali de gündemde.

ABD’de sel felaketi: Ölü sayısı artıyor

ABD’nin New Jersey ve Texas eyaletleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerde etkili olan aşırı yağış ve fırtına nedeniyle en az 28 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Konya’da trafik kazası: 1 ölü 2 yaralı

Konya’nın Karapınar ilçesinde meydana gelen trafik kazasında bir kişi hayatını kaybetti, iki kişi yaralandı.