Güneş gözlüğü seçimine dikkat! Sahtesi katarak ve sarı noktaya sebep oluyor

Göz Sağlığı ve Güneş Gözlükleri

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte UV ışınları daha dik bir açıyla gelmeye başlıyor ve göz sağlığını tehdit ediyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haluk Talu, bu dönemde oluşabilecek rahatsızlıklara dikkat çekiyor. UV ışınları gözle görülemeyen ve hissedilemeyen zararlı ışınlardır. Özellikle açık göz rengine sahip kişiler, çocuklar ve yaşlılar bu dönemde daha dikkatli olmalıdır.

Yapılan araştırmalara göre, uzun süre UV ışınlarına maruz kalan bireylerde katarakt riski %60 daha fazladır. Bu risk sadece yaşlılar için değil, genç yaşlardaki insanlar için de geçerlidir. Bu nedenle güneş gözlüğü takmak önemlidir. Güneş gözlükleri, katarakt riskini azaltmanın yanı sıra sarı nokta dejenerasyonu, kuşkanadı ve kornea hasarını önler. Aynı zamanda güneşin neden olduğu göz etrafındaki kırışıklıkları da engeller.

Katarakt Belirtileri

Kataraktın en büyük belirtisi görme bozukluğu ve azalmasıdır. Kataraktın mercekteki konumuna bağlı olarak şikayetler farklılık gösterebilir. Hastalar, gölgeleri görme, renkleri soluk algılama, çift görme, bulanık görme gibi belirtiler yaşayabilir. Katarakt, gece veya gündüz görme bozukluğuna da sebep olabilir.

Modern Cerrahi ile Tedavi

Hastanın yaşam tarzı, mesleği, gece görüş ihtiyacı gibi faktörler mercek seçiminde etkilidir. Katarakt tedavisi kişiye özeldir ve cerrahi yöntemler oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bulanıklaşan doğal mercek, yapay bir mercek ile değiştirilerek net görüş sağlanır. Son yıllarda geliştirilen çok odaklı “Premium mercekler”, hastalara uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz bir yaşam sunar. Trifokal mercekler ise yakın, uzak ve orta mesafede net görüş sağlayarak günlük hayatta gözlük kullanımını azaltır.

Related Posts

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.