Fransa ekonomisi son çeyrekte geriledi

Fransa Ekonomisi 2024’ün Son Çeyreğinde Küçüldü

Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (INSEE) öncü verilerine göre, Fransa’da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), 2024’ün son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 küçüldü. Beklenti ekonominin durgun kalması yönündeydi. Fransız ekonomisi en son 2023’ün ilk çeyreğinde küçülmüştü.

Son çeyrekte Fransa ekonomisinde küçülmede siyasi krizin iş dünyası ve tüketici güvenini olumsuz etkilemesi ve Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın etkisinin azalması etkili oldu. Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,4 büyümüştü. Temmuz ve ağustos aylarında Paris’te düzenlenen olimpiyat oyunları Fransız ekonomisinin geçen yılın en hızlı çeyreklik büyümesine yardımcı olmuştu.

Fransız ekonomisi yaz aylarındaki güçlü büyümenin ardından ivme kaybeden özel tüketim nedeniyle sonbahar aylarında da yavaşladı. İç talep dördüncü çeyrekte Fransız ekonomisine olumlu katkıda bulunurken, son çeyreğinde ihracatın azalması ve ithalatın artması nedeniyle dış ticaretin katkısı yine negatif oldu.

Fransa ekonomisi 2024’ün tamamında ise yüzde 1,1 büyüdü. 2023’te ekonomi yüzde 1,1 ve 2022’de ise yüzde 2,6 büyümüştü. ING Fransa ekonomistlerinden Charlotte de Montpellier, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Fransa’nın ekonomik durumunun yaz aylarından bu yana keskin bir şekilde kötüleştiğini belirterek, “Şirketler ve hane halkları için potansiyel vergi artışları da dahil olmak üzere gelecekteki bütçe ayarlamalarına ilişkin belirsizlik, siyasi istikrarsızlık, olimpiyatların ardından yaşananlar ve daha az elverişli bir uluslararası ortam, dördüncü çeyrekte ekonomik faaliyetlerini zayıflattı.” ifadelerini kullandı.

Ülkede bütçe konusundaki anlaşmazlık, geçen yıl Başbakan Michel Barnier’in 3 aylık merkez sağ hükümetini düşürmüştü. Fransa’da siyasi kriz ekonomiyi de tedirgin ederken, iş dünyasının güveni sarsılmaya devam ediyor.

Related Posts

Tabelalar değişecek: Akaryakıta otomatik zam yolda!

Akaryakıt fiyatlarında yeni bir zam dönemi başlıyor. ÖTV düzenlemesiyle birlikte pompa fiyatlarında artış bekleniyor. Tüketiciler zamların etkisini önümüzdeki günlerde hissetmeye başlayacak.

İran’a saldırı Cengiz’e kazandırdı

Gübre fiyatları son 1 yılda yüzde 100’e yakın arttı. Son yüzde 12.9’luk zam, İsrail-İran savaşı nedeniyle geldi. En büyük üreticilerden Cengiz Holding’in iştiraki Eti Gübre, kârını katladı.

Otomotiv devi ödeme yapamaz hale geldi: Kapı kapı gezip gün istedi

Nissan yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle tedarikçilerin yüksek miktarlı ödemelerini ertelemeyi öneriyor.

Işıkhan: İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İstihdam destekleyici politikalarımızın olumlu sonuçlarını görmeye devam ediyoruz.” dedi.

Balıkesir’de altın vuruş: 587 milyon dolarlık maden alanını işletecek şirket belli oldu!

CVK Maden, Eti Maden’in Balıkesir Kepsut’taki altın sahasının işletme hakkını yüzde 55,6 rödovans oranıyla kazandı. Sahada 587 milyon dolar değerinde 177 bin ons altın rezervi bulunuyor.

Bakan Bolat: İran’dan doğal gaz bağlantımızda kesinti olmadı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Yüzyılı’nda İhracat Zirvesi programı kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, Orta Doğu’da İran ile İsrail arasındaki çatışmalar sonrası ateşkese dair gelişmeleri değerlendirdi.