Dünya’daki okyanuslar bir zamanlar yeşildi

Japon Bilim İnsanlarından İlginç Keşif: Dünya’nın Eski Okyanusları Yeşilmiş!

Japon bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Dünya’nın erken dönemlerinde okyanusların rengi bugünkü gibi mavi değil, yeşilmiş. Gezegenimizin yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplı olduğundan, uzaydan bakıldığında ‘soluk mavi nokta’ olarak görülür. Ancak yapılan araştırmaya göre, milyarlarca yıl öncesinde durum farklıymış.

Araştırmacılar, okyanusların kimyasal yapısı ve fotosentezin evriminin, eski okyanusların yeşil tonlarına sebep olduğunu belirtiyor. Eski zamanlarda atmosferimizde oksijen olmadığı için, tek hücreli organizmalar okyanuslarda var olmuş. Karalardan taşınan demir ve volkanik faaliyetlerle okyanuslar yüksek miktarda demirle buluşmuş ve bu da okyanus rengini belirlemiş.

Araştırmacılar, Japonya’nın açıklarında bulunan Iwo Jima Adası çevresindeki suların yeşilimsi tonlara sahip olduğunu gözlemlemiş. Bu renk, oksitlenmiş demir türlerinden biri olan Fe(III) ile bağlantılı. Bu bölgede bulunan eski bakteri türleri ve mavi-yeşil algler, fotosentez sırasında özel bir pigment olan phycoerythrobilin (PEB) kullanarak yeşil ışık altında fotosentezi daha verimli hale getiriyorlar.

Araştırmalar, Arkeen dönemde, denizlerde oksijen olmadığını ve okyanusların oksijen açısından zengin olmadığını gösteriyor. Bu durumun, yeşil tonlardaki okyanuslara sebep olabileceği düşünülüyor. Zamanla fotosentezin gelişimiyle serbest oksijen okyanuslarda oluşmaya başlamış ve atmosferde birikmiş. Bu süreç, bilim dünyasında ‘Büyük Oksidasyon Olayı’ olarak biliniyor.

Gelecekte Güneş’in parlaklığının artmasıyla okyanusların kimyası tekrar değişebilir ve bu da okyanusların renginin mor, kahverengi veya yeşil tonlarına dönüşmesine yol açabilir. Araştırma, Dünya’nın okyanuslarının renginin sadece estetik bir özellik olmadığını, aynı zamanda gezegenimizin kimyasal evrimi ve yaşamın tarihine ilişkin önemli ipuçları taşıdığını gösteriyor.

Related Posts

Trump, NASA bütçesinde büyük bir kesinti yapıyor!

ABD Başkanı Donald Trump, NASA’nın bütçesinde kapsamlı bir kesintiye gidiyor. Ajansın resmi internet sitesinde yayınlanan yeni bütçe taslağına göre, 2025 mali yılı içinde NASA’nın bütçesinden 6 milyar dolar düşürülmesi planlanıyor. Trump, NASA …

Half-Life 3 yazın tanıtılabilir: Oyun neredeyse tamamlanmış durumda

1998 yılında hayatımıza giren Half-Life, kısa sürede dünyanın en popüler oyunları arasında yerini almıştı. Ayrıca yapım, Team Fortress ve Counter-Strike gibi serilerin yaratılmasını sağlamıştı ve FPS türünün en önemli eserlerinden biri olmayı …

Nintendo, Switch modellerindeki sorunu çözdü!

Nintendo Switch’in 20.0.0 sürümünde tanıtılan “Sanal Oyun Kartları” gibi yeniliklerin ardından, bazı kullanıcılar konsolu açarken “2206-1015” kodlu bir hatayla karşılaşmaya başladı ve sistem başlatılamaz hale geldi. Şirket, bu sorun üzerine 20.0.1 …

Samsung, RAM Plus özelliğini iyileştiriyor!

Samsung, yaklaşmakta olan One UI 8 güncellemesiyle birlikte RAM Plus özelliğinde önemli bir değişiklik yapıyor. 2021 yılında tanıtılan ve depolama alanını geçici bellek olarak kullanarak cihazın RAM kapasitesini artıran özellik, bugüne kadar …

Moto Edge 70 için geri sayım: Tasarımı ortaya çıktı!

Motorola, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Marka bu kapsamda önümüzdeki dönemlerde Edge 70 modelini tanıtacak. Son gelişmeler, ürünün tasarımını gözler önüne seriyor. Peki, Moto Edge 70 nasıl görünecek? İşte ayrıntılar …

İskoçya’da düşük frekanslı uğultu gizemi: Herkes bu sesin kaynağını arıyor

İskoçya’nın batısındaki küçük Lewis Adası’nda duyulan “50 Hz uğultusu” bir anda gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir