Bu karar çok konuşulur: Türkiye’den Hamas’a soğuk duş

“`html

İki Devletli Çözüm Üzerine Uluslararası Konferansta Önemli Gelişmeler

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde düzenlenen “Filistin Meselesine Barışçıl Çözüm Bulunması ve İki Devletli Çözüm” konulu yüksek düzeyli uluslararası konferansta, katılımcı ülkelerin başkanları ve çeşitli çalışma grupları, önemli bir metin olan New York Bildirisini kabul etti.

Bu bildiride, Türkiye, Fransa, Suudi Arabistan, Brezilya, Kanada, Mısır, Endonezya, İrlanda, İtalya, Japonya, Ürdün, Meksika, Norveç, Katar, Senegal, İspanya, İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği gibi birçok devlet yer aldı.

Orta Doğu’da barış sağlanması amacıyla tarihi bir dönüm noktasında toplanıldığını vurgulayan bildiride, “Son gelişmeler, bu bölgedeki çatışmanın insani ve uluslararası boyutlarını bir kez daha gözler önüne sermektedir. Kararlı uluslararası destek ve iki devletli çözüme yönelik somut adımlar atılmadığı takdirde, çatışmanın derinleşmesi kaçınılmaz olacaktır.” ifadesi dikkat çekti.

Öne Çıkan Noktalar

Türkiye, Hamas’ın kınandığı ve örgütün silah bırakması, ayrıca yönetimi Mahmud Abbas’a devretmesi beklentisini içeren metne “şerh” koyarak imza attı.

Bildirideki önemli noktalar şunlardır:

  • Silah bırakmanın, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti ya da Filistinli gruplar arasında varılacak anlaşmalara bağlı olduğu ifade edildi.
  • Hamas’ın Ekim ayında gerçekleştirdiği saldırılar kınandı ve bu olayda sivillerin hedef alındığı belirtildi.
  • Filistin’deki tüm yönetimin Mahmud Abbas’ın liderliğini üstlenmesi gerektiği vurgulandı.
  • İsrail’in Gazze’deki işgaline son vermesi gerektiği ayrıca dile getirildi.

Türkiye’nin Şerh Açıklaması

Türk yetkililer, toplantı sırasında yaptıkları açıklamada, “Filistinli silahlı grupların silah bırakmaları, bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulması şartına bağlıdır,” dediler. Bu yeni devletin 1967 sınırları içerisinde, başkenti Doğu Kudüs olacak şekilde ya da ilgili gruplar arasında sağlanacak karşılıklı anlaşmalara dayanmaktan geçtiği ifade edildi.

Lübnan Medyası: Hamas İçin Şok Gelişmeler

Lübnan medyasında yer alan haberlere göre, Hamas hareketi, geleneksel müttefikleri olan Türkiye ve Katar’ın, Gazze’deki Hamas yönetiminin yeniden yapılandırılmasını isteyen bildiriyi desteklemesi üzerinde şaşkınlık yaşıyor. Örgüt, bu ülkelerle olan uzun süredir devam eden ilişkilerinin risk altında olduğunu düşünüyor.

Hamas, Türkiye ve Katar’ın bildiriye olan desteklerinin ardından, 7 Ekim’de gerçekleştirilen saldırıların sonuçları üzerine iç tartışmalara girmiş durumda. Bu durum, örgütün bölgedeki konumunu güçlendirmek için çaba sarf ettiği bir süreçte meydana gelmesi itibarıyla dikkate değer bir belirsizlik oluşturuyor.

Uluslararası Tanıma Durumu

Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülkeden 147’si, Filistin devletini tanıma kararı aldı. Bu durum, özellikle İngiltere, Fransa ve Kanada gibi ülkelerin tutumlarını değiştirmesi ile dikkat çekiyor. Bu ülkeler, uzun süren eleştirilere karşılık olarak Filistin devletinin tanınmasını gündeme getirdiler.

Bunun yanı sıra, BM üyesi dokuz ülke, 7 Ekim 2023’ten sonra Filistin devletini resmi olarak tanıma kararı aldı. Bu ülkelerin arasında Barbados, Jamaika, Trinidad ve Tobago, Bahama Adaları, İrlanda, Norveç, İspanya, Slovenya, Ermenistan ve Meksika bulunmaktadır.

Filistin’in Bağımsızlığına Yönelik Adımlar

Filistin devletinin bağımsızlığının tanınması yönünde atılan adımlar, bölgede güven ve istikrarın sağlanmasına yönelik önemli bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Tüm bu süreçlerin ışığında, Türkiye’nin Filistin devletini kurulduğu günden itibaren tanıyan önemli ülkelerden biri olduğu unutulmamalıdır.

Tarihi ve Kültürel Bağlam

Filistin devleti, hala İsrail işgali altında bulunan topraklarıyla uluslararası alanda tanınmaya çalışmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde tarihi bir bölge olan Filistin, 1917’de İngiliz işgali altına girdi. 1967’de başlayan çatışmalar sonrası, Filistin topraklarının büyük bir kısmı, işgal altında kalmıştır.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), 15 Kasım 1988’de bağımsız Filistin devletinin varlığını ilan etti. Ancak, o günden bu yana devam eden çatışmalar, bölgenin geleceğini sorgulatmaktadır.

Sonuç olarak, Filistin meselesi ve uluslararası desteklerin artması, bölgedeki barışı sağlama çabalarına katkı sağlayacaktır.

“`

Related Posts

MLP Care’den dev hisse işlemi: Yatırımcı güveni tavan yaptı

MLP Care, sermayesinin yüzde 15’ine denk gelen hisseler için 600 milyon doları aşan talep aldı; bu işlem, son beş yılın en büyük blok satışlarından biri olarak kayıtlara geçti.

Elektrikli bisiklet köprüden dereye düştü: 1 ölü, 1 yaralı

Osmaniye’de elektrikli bisiklet köprüden Karaçay Deresi’ne uçtu. Kazada 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.

Gelini alan araba damatsız hareket etti: Bursa’da düğün sonrası ilginç anlar

Bursa’da düğün bitiminde evin yolunu tutmak için arabayı yanaştıran damat, heyecandan el frenini çekmeyi unutunca içinde gelinin olduğu otomobil kaza yaptı.

Sürekli rapor alanlara kötü haber! İşverenin eli güçlendi

Sürekli rapor alarak işe gelmeyen kişilere mahkeme kötü haberi verdi. Sürekli aynı davranışta bulunan işçilerin iş akdi sonlanacak.

Dünyanın ilk yolcu jeti lüks bir ölüm tuzağıydı: Hayata döndürüldü

Jet motorlu yolcu uçaklarının öncüsü Comet, 73 yıl sonra yeniden hayat buldu. Uçak, hem havacılık tarihine yön veren ilk uçuşu hem de ardında bıraktığı derslerle yeniden ilgi odağı oldu.

Başarılı Öğrencilere Kampa Tatil Müjdesi

Kocaeli’de LGS ve YKS’de dereceye giren öğrenciler, aileleri ile birlikte Kerpe ve Kumcağız Gençlik ve Spor Kamplarında doğayla iç içe tatil yapma imkanı bulacak. Büyükşehir Belediyesi, başarılı gençler için 2 gece 3 gün sürecek kamplar düzenliyor.