Belgesel çekiminde tarih yeniden yazıldı… 165 milyon yıllık keşif

Sardinya’da 165 Milyon Yıllık Dinozor Fosilleri Bulundu

Sassari ve Cagliari Üniversiteleri’nden eski profesörler Antonio Assorgia, Sergio Ginesu ve Stefania Sias liderliğindeki bilimsel ekip, Sardinya’nın jeomorfolojik yapısını inceleyerek önemli bir keşifte bulundu. Yapılan belgesel çalışmaları sırasında, bölgede yaşamış olan tarih öncesi bir dinozora ait fosil izlerine rastlandı. Bu keşif, Sardinya’nın doğal güzelliklerinin yanı sıra tarih öncesi yaşamına da ışık tutuyor.

Kayalıklarda bulunan ayak izlerinin, adada daha önce belgelenmemiş bir theropod dinozora ait olduğu ortaya çıktı. Bu fosil izlerinin, adada yaşamış olan faunanın Orta Jura dönemindeki çeşitliliğini anlamamıza yardımcı olacağı düşünülüyor. Aynı bölgede, farklı türlere ait izlere dair kanıtlar da bulunmuş durumda.

Uzmanlara göre, söz konusu dinozor, iki ayaklı, otçul ve pençesiz bir türdü. Yaklaşık 120 ila 160 santimetre uzunluğunda olan bu dinozorun, kıyı şeridindeki bataklık ve gelgit bölgelerinde yaşadığı düşünülüyor.

Dinozorun ayak izlerini ilk keşfeden Stefania Salis, dinozora “Bibi” adını verdiklerini belirtti. Dişi olabileceğini söyleyen Salis, bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladı.

Sassari Üniversitesi’nden paleontolog Marco Zedda, keşif hakkında önemli bilgileri paylaşarak, 165 milyon yıl önceki yaşama dair ipuçları verdi. Yapılan keşfin, bilim dünyası için büyük önem taşıdığını belirten Zedda, aynı zamanda hayvanın nasıl yapılandırılabileceği konusunda da bilgi verdi.

Belgeselin yapımcısı MGB şirketinin Tek Direktörü Francesco Ginesu ise keşfin tesadüfen gerçekleştiğini ancak bilimsel açıdan büyük değer taşıdığını belirtti. Ginesu, “Bu tür keşifler, bildiğimizi sandığımız şeyleri değiştirme yeteneğine sahiptir. Popüler bir ürün üretmeye çalışırken keşfedilen bu fosiller, bilimsel gerçeği gözler önüne seriyor.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Antarktika’dan gizemli sinyaller: Buzun altından gelen radyo sinyallerinde şaşırtıcı bir keşif

Buzulların kalbinden gelen açıklanamaz radyo sinyalleri, evrenin bilinmeyen sırlarına ışık tutabilir mi?

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Netflix, Fransa’da canlı TV kanallarını da gösterecek

Dünya çapında popüler dijital platform Netflix, Fransa’da bir medya zinciriyle anlaşma yaparak canlı TV kanallarını da göstermeye başlayacak.

Apple’ın yeni ürünleri iOS 26 betasında ortaya çıktı

Apple’ın henüz tanıtmadığı ancak iOS 26 betasında ortaya çıkan ürünler, daha önce çıkacağı söylenen cihazlarla eşleşiyor.

Google Wallet, PayPal desteğini sonlandırıyor

Google tarafından yapılan resmi açıklamaya göre, Google Wallet kullanıcıları artık PayPal hesaplarıyla ödeme yapamayacak. Android Authority tarafından fark edilen yardım merkezi sayfasında, Google PayPal bağlantısını 11 Nisan 2025’ten itibaren kabul …

Türkiye Avrupa’da en fazla bilişim mezunu veren 3.ülke oldu

Stanford Üniversitesi’nin “2024 Yapay Zeka İndeksi Raporu”nda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip 3’üncü ülke oldu.Lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip ülkeler sıralamasında Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya’yı takip ediyor.