Bebeğinizi havaya atmadan önce iki kez düşünün!


1 Yaş Altı Bebekleri Sevme Yanlışlarına Dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri sevmenin bazı yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Uzman Dr. Demir, bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın bebeklerde geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabileceğini belirtti. “Sevgiyle yapılacağını düşündüğümüz bu eylemler, aslında büyük tehlikeler barındırabilir” dedi.

‘Sallama Doğru Bilinen Yanlışlar Arasında!’

Bebeklerin ağlamasını durdurmak ya da eğlendirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma ve havaya atıp tutma gibi hareketlerin doğru bilinen yanlışlar arasında yer aldığını söyleyen Uzman Dr. Demir, “Bebeklerin başları vücutlarına göre büyük olduğundan, bu tarz sarsıntılar ciddi sonuçlara yol açabilir. Kafa bölgesinin sarsılması beyin damarlarında yırtılmalar, göz içi kanamalar ve hatta beyin kanamalarına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

‘Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Meydana Gelebilir!’

Beyin yanı sıra solunumu kontrol eden sinirlerde de yırtılmaların yaşanabileceğini belirten Uzman Dr. Demir, “Bu tür travmalar ani solunum durmalarına neden olabilir. Eğlence amaçlı yapılan bu hareketler, bebeklerde ciddi tehlikelere sebep olabilir” dedi.

Bebeklerin tavana çarptığı ya da düşerken tutulamayarak yere düştüğü durumlarla karşılaşıldığını söyleyen Uzman Dr. Demir, “Bu gibi kazalar bebeklerde hem kafa hem de vücut travmalarına yol açabilir. Bu da kalıcı zihinsel ve bedensel hasarlarla sonuçlanabilir” uyarısında bulundu.

‘Göz Teması Kurmak Sağlıklı Bağlanmayı Destekler!’

Bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayan Uzman Dr. Demir, “Bebekle göz teması kurmak, konuşmak, şarkı söylemek ve dokunmak gibi yöntemler güven verir ve sağlıklı bağlanmayı destekler. Ancak bunun için bebek rahat olmalı, temiz ve tok olmalıdır” önerisinde bulundu.

Herhangi bir sarsma veya travmadan sonra belirtilere dikkat çekerek Uzman Dr. Demir, “Bebekte sabit bir noktaya bakma, anormal davranışlar, şiddetli kusma, göz kayması gibi belirtiler fark edildiğinde hemen bir doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir” dedi.

Related Posts

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Bilim insanlarınca yapılan araştırma kapsamında bisküvi, dondurma, kahvaltılık mısır gevreği ve gazlı içecekler gibi aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin erken ölümle ilişkili olabileceği saptandı.

Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Uluslararası bir araştırma, günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz yaşam tarzının neden olduğu sağlık risklerini önemli ölçüde azaltabileceğini gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir