Avrupa Birliği, Apple ve Meta’ya ceza yağdırdı!

Avrupa Birliği, Apple ve Meta’ya milyonlarca dolar ceza verdi

Avrupa Birliği Komisyonu, Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında yaptığı incelemeler sonucunda Apple ve Meta’ya toplamda 798 milyon dolar para cezası verdi. Apple, App Store politikaları nedeniyle 570 milyon dolar, Meta ise veri işleme tercihleri konusundaki uygulamaları sebebiyle 228 milyon dolar ceza aldı.

Yapılan soruşturmada, Apple’ın uygulama geliştiricilerini App Store dışındaki daha uygun fiyatlı alternatiflere yönlendirmesini engellediği belirlendi. Komisyon, bu tür uygulamaların geliştiriciler üzerinde ticari baskı oluşturduğunu ve rekabeti zayıflattığını tespit etti.

Meta’nın cezasında ise Facebook ve Instagram platformlarında kullanıcılarına dayattığı “öde veya rıza göster” modeli öne çıktı. Bu sistemde kullanıcılar, reklamsız bir deneyim için ödeme yapmaya zorlanıyor ya da kişisel verilerinin reklam hedeflemesi için kullanılmasına onay vermek durumunda kalıyor.

Apple, verilen karara itiraz edeceğini açıkladı. Şirket, Avrupa Komisyonu’nun kendilerine haksız yere saldırdığını ve alınan kararların hem kullanıcı menfaatlerine hem de Apple ürünlerinin bütünlüğüne zarar verdiğini savundu.

Benzer şekilde Meta da tepkisini dile getirdi. Firma, AB’nin özellikle ABD merkezli şirketlere sert davrandığını, Çinli ve Avrupalı şirketlere ise daha esnek davrandığını iddia etti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın bu tür cezalara karşılık verecekleri yönünde açıklamalar yapması, önümüzdeki dönemde ülkenin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde yeni gerilimlere neden olabileceğini gösteriyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Windows 11’e yeni ses paylaşım özelliği geliyor

Microsoft, birden fazla ses cihazında aynı anda ses çalma ihtiyacını karşılayacak yeni bir özellikle Windows 11’i güncellemeye hazırlanıyor.

Elektrikli otomobillerde ÖTV artacak mı? Herkes bunu bekliyor

Elektrikli otomobillere olan talep artarken Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin değişiklik yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi.

Grok 4 tanıtıldı, aylık 300 dolarlık “Süper” abonelik tartışma yarattı

Türk kullanıcılara karşı kullandığı küfür içerikli mesajlarla gündeme gelen Grok’un yeni nesil amiral modeli Grok 4 tanıtıldı.

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Otomotiv endüstrisinden haziranda 3,4 milyar dolarlık ihracat

Türkiye otomotiv endüstrisi haziran ayında 3 milyar 408 milyon dolarlık ihracata imza attı.

ABD’den Huawei’e yönelik yeni karar

ABD’de yargıç, Çin’in merkezli teknoloji şirketi Huawei’nin, hakkındaki iddianameye yönelik itirazının reddedildiğini bildirdi.