Aort diseksiyonu nedir, neden olur? Kalp krizi, aort diseksiyon, anevrizma ve kalp yetmezliği nasıl ayırt edilir?

Aort Diseksiyonu ve Kalp Sağlığı

Kalp rahatsızlıklarına dair farkındalığı artırmak amacıyla TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in aort diseksiyonu geçirmesiyle birlikte, “Aort diseksiyonu nedir, neden olur?” soruları merak konusu haline geldi.

Kalp krizi, aort diseksiyonu, aort anevrizması ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlıklar arasındaki farkları anlamak önemlidir. Benzer belirtilere sahip olmalarıyla birlikte, teşhis ve tedavi süreçleri farklılık göstermektedir.

Aort Diseksiyonu Nedir?

Aort diseksiyonu, aortun iç tabakasının yırtılması sonucu oluşan ve hayati tehlike arz eden bir damar hastalığıdır. Kanın damar duvarı katmanları arasında ilerlemesi, damar yapısının zarar görmesine ve hatta yırtılmasına neden olabilir, bu da ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Aort Diseksiyonu Nasıl Oluşur?

Aort duvarı üç katmandan oluşur. İç tabakanın yırtılmasıyla kan, orta katmana sızar ve damar boyunca ilerleyen bir yırtık meydana gelir. Bu durum, organlara giden kan akışını engelleyebilir ve ani kalp durmalarına yol açabilir.

Aort Diseksiyonu Belirtileri:

  • Göğüste veya sırtta aniden başlayan şiddetli yırtıcı tarzda ağrı
  • Nefes darlığı
  • Bayılma
  • Nabız farkı (iki kolda farklı nabız hissi)
  • Soğuk terleme, halsizlik

Aort Diseksiyonu Neden Olur?

  • Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
  • Damar sertliği (ateroskleroz)
  • Genetik bağ dokusu hastalıkları (Marfan, Ehlers-Danlos sendromu)
  • Travma veya ağır fiziksel stres
  • Kalp cerrahisi sonrası komplikasyonlar

Kalp Krizi, Aort Diseksiyonu, Anevrizma ve Kalp Yetmezliği Nasıl Ayırt Edilir?

Kalp krizi, aort diseksiyonu, anevrizma ve kalp yetmezliği gibi ciddi rahatsızlıkların belirtileri benzer olsa da, nedenleri, seyirleri ve tedavileri farklılık gösterir. Bu hastalıkları doğru teşhis etmek erken müdahalenin önemini ortaya koymaktadır.

Kalp Krizi (Myokard Enfarktüsü)

Nedir? Kalp kasına giden damarların tıkanması sonucu meydana gelir.

Belirtileri: Göğüs baskısı, sol kola ve çeneye yayılan ağrı, terleme, mide bulantısı, nefes darlığı.

Nedenleri: Koroner arter hastalığı, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, sigara kullanımı.

Anevrizma (Damar Balonlaşması)

Nedir? Damar duvarında zayıf bir noktada genişleme veya balonlaşma meydana gelir.

Belirtileri: Genellikle belirti vermez ancak büyükse karında nabız hissi, sırt veya karın ağrısı görülebilir.

Nedenleri: Yüksek tansiyon, damar sertliği, kalıtsal faktörler.

Kalp Yetmezliği

Nedir? Kalbin yeterli kan pompalayamaması durumudur.

Belirtileri: Nefes darlığı, çabuk yorulma, ayak bileklerinde şişlik, gece sık idrara çıkma, halsizlik.

Nedenleri: Önceki kalp krizi, hipertansiyon, kalp kapağı hastalıkları.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Tırnaklar kaç yıl yaşayacağımızı söylüyor! Şaşırtıcı iddia Harvardlı doktordan geldi

Bilim dünyasında yaşlanma üzerine yapılan araştırmalar, tırnak uzama hızının biyolojik yaşın önemli bir göstergesi olabileceğini ortaya koyuyor.

Varis şikayetleri yaz aylarında artıyor! Bacaklarınıza sabah ve akşam soğuk su tutun

Bacaklarda ağrı veya yanma hissi, özellikle gün sonunda artan yorgunluk, gece krampları, genellikle ayak bileklerinde şişlik, varisli damarlar üzerinde kaşıntı… Sıcak havanın damarların genişlemesine neden olduğuna ve bu tablonun da damar içindeki basıncı artırarak yakınmaları tetiklediğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Arnaz, varis hastalarına 10 önemli yaz önerisinde bulundu.

HIV tedavisinde devrim niteliğinde yöntem: ‘Hepimizi şaşkına çevirdi’

Avustralya’daki bilim insanları, HIV’in bağışıklık sistemi ve ilaçlardan gizlendiği beyaz kan hücrelerinde görünür hale getirilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdi. Melbourne’deki Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde yürütülen çalışma, HIV tedavisinde umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriliyor.

Güneş gözlüğü seçimine dikkat! Sahtesi katarak ve sarı noktaya sebep oluyor

Dört gözle beklenen sıcak havalar sonunda geldi. Güneşin keyfini sürerken farkında olmadan gözlerinize zarar vermeyin. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haluk Talu, kaliteli ve belgeli ürünler tercih etmenin sadece bir moda olmadığını, uzun vadede göz sağlığına da bir yatırım olduğunu hatırlatıyor.

Domatesteki bu çizgiler içinin pestisitlerle dolu olduğunu gösteriyor!

Son yıllarda, gıda güvenliği konusunda artan endişeler, özellikle meyve ve sebzelerdeki kimyasal kalıntıların izlenmesiyle ilgili daha fazla dikkat çekmeye başladı. Domatesler de bu konuda önemli bir yer tutuyor. Yapılan araştırmalar, domatesin iç kısmında görülen belirli çizgilerin, pestisit kalıntılarının varlığını işaret ettiğini ortaya koyuyor.

Vücut kitle indeksi ölçümü uygulaması Ankara’da da başladı

Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde hayata geçirilen boy, kilo ve vücut kitle indeksi uygulaması, Ankara’da uygulanmaya başlandı.15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı’nda kurulan bilgilendirme stantlarında, vatandaşların vücut kitle indeksi değerleri ölçüldü. Yapılan ölçümlerin ardından vücut kitle indeksi değerleri fazla çıkan vatandaşlar, sağlık personeli tarafından sağlıklı hayat merkezlerine ve aile sağlık merkezlerine yönlendirildi.