Altın fiyatları yükseldi: Şimdi almak mı satmak mı daha mantıklı?

Altın fiyatları, jeopolitik belirsizlikler, merkez bankalarının faiz indirimi kararları ve Trump’ın açıklamaları ile hızla yükseldi. Ons altın 3 bin 116 dolara, gram altın ise 3 bin 889 liraya çıktı. Bugün yapılacak olan Trump’ın gümrük tarifeleri açıklaması, altın fiyatlarındaki bu artışın sebepleri arasında gösteriliyor. Zafer Ergezen, bu gelişmeler ışığında altın yatırımcılarının dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

TGRT Haber TV’ye konuşan Zafer Ergezen’in açıklamaları:

“Altın fiyatları hızla yükselmeye devam ediyor. Ons altın 3.116 dolara ulaşırken, gram altın 3.889 lira seviyesine kadar çıktı. Çeyrek altın 6.210 lira, yarım altın 12.420 lira, tam altın ise 24.765 liraya yükseldi. Serbest piyasalarda ise bu rakamların biraz daha yüksek.

ALTININ YÜKSELME NEDENLERİ

Altın fiyatlarındaki bu sert yükselişin arkasında birden fazla sebep var:

Merkez Bankalarının Faiz İndirimi Süreci: 2024 yılında birçok merkez bankası faiz indirimine başladı ve bu sürecin devam edeceği beklentisi altın fiyatlarını yukarı taşıyor.

Jeopolitik Riskler: Rusya-Ukrayna savaşı, İsrail-Hamas çatışmaları ve Yemen’deki saldırılar, altına olan güvenli liman talebini artırıyor.

Trump Faktörü: ABD Başkanı Donald Trump’ın geniş kapsamlı gümrük tarifeleri 2 Nisan’da (bugün) yürürlüğe girecek.

Dolar Endeksindeki Hareketler: Dolar endeksinde yükseliş görülse de yatırımcılar güvenli liman arayışında altına yöneltti.

ABD Enflasyon Endişesi: ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşeceğine dair endişeler altına talebi artırıyor.

Merkez Bankalarının Altın Alımları: 2024 yılında olduğu gibi 2025’te de merkez bankalarının altın rezervlerini artırması fiyatları destekliyor.
Bu etkenlerin bir araya gelmesiyle birlikte ons altın 3.000 dolar seviyesini hızla geçerek yeni zirvelerini test etti.

ALTIN FİYATLARI NE KADAR DAHA TIRMANACAK? 

Ons altının yükselişi kontrolden çıktı. 2025 yılı başında yapılan tahminlerde yıl sonunda 3.000 dolar seviyesinin görülmesi bekleniyordu, ancak bu seviyeye yılın ilk aylarında ulaşıldı.

Altın fiyatlarının ne kadar daha yükselebileceği konusunda kesin bir tahmin yapmak zor olsa da şu anki trendin güçlü ve yukarı yönlü hareket devam edebilir.

Destek ve direnç seviyeleri şöyle;

Ons altında kısa vadede 3.150 dolar direnci, geri çekilmelerde ise 3.075 ve 3.050 dolar destekleri, Gram altında ise 3.800 lira seviyeleri destek olarak takip edilirken, 4.000 liraya doğru hareketini sürdürebilir.

ALTIN ALMAK MI SATMAK MI DAHA MANTIKLI?

Mevcut trend içinde altın sahiplerinin ellerindeki varlıkları tutmaya devam etmeleri mantıklı olur. Yeni alım yapmak isteyenler içinse fiyatların destek seviyelerine gelmesi beklenebilir.

Trendin kırılması için ons altında 2.950 doların altına inmesi gerek.. Eğer 2.750 dolar seviyesine kadar bir düşüş yaşanırsa, bu trendin bozulduğunu gösterir. Ancak şu an için böyle bir hareketin olma ihtimali düşük görünüyor.

Altın fiyatları güçlü bir yükseliş trendi içinde ve kısa vadede ciddi bir düşüş beklenmiyor. Yatırımcılar için trend takip edilerek hareket edilmesini öneririm.”

 

Related Posts

Ford fabrikasında üretim durma noktasına geldi: İşçiler greve gitti

Almanya’da 1930 yılından beri üretim yapan Ford fabrikasında işçiler greve gitti. Aralarında çok sayıda Türk işçi de bulunuyor.

Boykot listesindeki kahve devinde grev kararı!

Starbucks baristaları, bu hafta uygulamaya koyulan yeni kıyafet yönetmeliği kurallarına tepki olarak grev kararı aldı. Baristaları temsil eden sendika Starbucks Workers United, pazar gününden bu yana yüzlerce çalışanın iş bıraktığını ve önümüzdeki …

Mevduat faizinde yükseliş yeniden başladı: Hangi banka ne kadar kazandırıyor?

Mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş, yatırımcıların en yüksek getiriyi sunan bankaları araştırmasına neden oldu. Bankalar arasındaki farklar, net kazançlarda büyük değişikliklere yol açarken, faiz oranları da hızla değişiyor. Peki en yüksek faizi hangi banka veriyor? İşte ayrıntılar…

Aylardır maaşlarını alamayan işçiler grev başlattı: “Seçim zamanı oy isteyenler neredesiniz?”

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde, alacaklarını tahsil edemeyen işçiler ve esnaflar grev başlattı. İşçiler artık ödemelerini yapamadıklarını, evde çocuklarına ekmek götüremez hale geldiklerini söyledi.

Akaryakıt tabelalarında son durum: İşte benzin, motorin ve LPG fiyatları

Akaryakıt tabelalarında son durum: İşte benzin, motorin ve LPG fiyatları

Öyle bir zaman olur ki…

“Hayali cihan değer” dedikleri olay gerçekleşmek üzere mi?.. Hele de bizim kuşak için hayata geçmesi ne kadar zordu… 41 yıl olmuş… 1984 Eruh olaylarında PKK ilk kez bayrak çekmişti… Türkiye Cumhuriyeti devleti terörle bu boyutta ilk defa tanışmıştı… Silahlı Kuvvetler ’in 41 yıl içinde tüm yapısı değişti… Hem yatırımları hem AR-GE düzeni hem de stratejileri “Bir musibet bin nasihatten evladır” misali, kökten yenilendi… İHA ve SİHA ’lar bölgenin ve dünyada mücadele eden pek çok ulusun kaderine başka