ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Özgür Özel Düzce’den İstanbul’a geldi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Düzce mitinginin ardından İstanbul’a geldi. Özel CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın ardından önce Gaziosmanpaşa ve ardından Avcılar ve Büyükçekmece Belediyelerini ziyaret edecek

Nijerya’da sel faciası: 150’den fazla kişi hayatını kaybetti

Nijerya’nın Nijer eyaletinde meydana gelen sel felaketinde en az 150 kişi yaşamını yitirdi. Şiddetli yağışların ardından binlerce kişi evsiz kaldı, arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

‘Faizsiz ekonomi özlemi’ çıkışı! Erdoğan ‘suçluyu’ buldu: ‘Gezi olayları olmasaydı Türkiye bugün çok farklı konumda olurdu…’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizsiz ekonomiye olan özlemini dillendirmeye devam edeceğini söyledi. “Faize dayalı ekonomik nizamın değişmesi için de mücadeleden geri durmayacağız” diyen Erdoğan, Gezi Direnişi’ni de hedef aldı; “Gezi olayları olmasaydı Türkiye bugün çok farklı konumda olurdu” iddiasında bulundu.

ABD vizesinde yeni dönem

ABD vizesi almak isteyenler bugünden itibaren başvurularını yeni bir randevu platformu üzerinden yapacak.

Avrupa ülkelerinden İsrail’e yaptırım uygulansın çağrısı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Slovenya Başbakanı Robert Golob, Gazze’de acil ateşkes ve İsrail’e yaptırımlar getirilmesi çağrısında bulundu. Madrid’deki Başbakanlık konutu Moncloa’da bir araya gelen Sanchez ve Golob, ortak basın toplantısı …

İmamoğlu için Diyarbakır Surlarına Kürtçe ‘özgürlük’ afişi

Ekrem İmamoğlu’nun fotoğraf, video ve sesini barındıran içeriklerin metro, otobüs ve vapurlarda yasaklanmasının ardından CHP, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne ve Bursa’da Tophane’ye, “Free İmamoğlu” (İmamoğlu’na özgürlük) afişleri asmıştı. Dün de metrolarda gençler İmamoğlu maskeleriyle seyahat ederken son olarak Diyarbakır Surlarına Kürtçe “İmamoğlu’na özgürlük” afişleri asıldı.