ABD ve Ukrayna Arasında Kritik Anlaşma: Madenler Karşılığı Ortaklık

ABD ve Ukrayna Arasında Ekonomik Ortaklık Anlaşması İmzalandı

ABD Hazine Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada ABD ile Ukrayna arasında “ekonomik ortaklık” anlaşması imzalandığını duyurdu. Anlaşma, bugüne kadar verilen askeri ve finansal desteği karşılığında ABD’ye Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayacak.

Açıklamaya göre, bugün imzalanan anlaşma ile “ABD-Ukrayna Yeniden Yapılandırma Yatırım Fonu” kurulacak ve ortaklık daha da ilerletilecek.

Rusya’nın geniş çaplı işgali sonrasında ABD’nin Ukrayna’nın savunmasına sağladığı önemli maddi ve mali desteğe vurgu yapılırken, “Bu ekonomik ortaklık iki ülkeyi, ortak varlıklarımızın, yeteneklerimizin ve kabiliyetlerimizin Ukrayna’nın ekonomik toparlanmasını hızlandırmasını sağlamak üzere birlikte çalışmak ve yatırım yapmak üzere konumlandırmaktadır” denildi.

Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD Başkanı Donald Trump’ın liderliğinde Hazine Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu’nun (DFC), program yönetimini tamamlayarak Ukrayna ile bu önemli ortaklığı ilerletmeye devam edeceğini belirtti.

Trump yönetiminin uzun vadede özgür, egemen ve müreffeh bir Ukrayna’yı merkeze alan bir barış süreci için çalışmalarına değinen Bessent, “Bu anlaşma Rusya’ya, Trump yönetiminin uzun vadede özgür, egemen ve müreffeh bir Ukrayna’yı merkeze alan bir barış sürecine bağlı olduğunu açıkça göstermektedir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Bessent, Rusya’nın savaşını finanse eden ya da buna tedarik sağlayan hiçbir devlet ya da kişinin Ukrayna’nın yeniden inşasından faydalanmasına izin verilmeyeceğini vurguladı.

Anlaşmanın, bugüne kadar verilen askeri ve finansal desteği karşılığında ABD’ye Ukrayna’nın doğal kaynaklarına erişim imkanı sağlayacağı belirtildi.

Hazine Bakanı Bessent, dünkü açıklamasında iki ülke arasındaki anlaşmanın gün içinde imzalanmasını beklediğini ifade etmişti.

Related Posts

Boykotlar işe yaradı: McDonald’s’ta dev zarar

McDonald’s, yılın ilk çeyreğine ilişkin bilançosunu açıkladı. ABD’deki aynı mağaza satışları üst üste ikinci çeyrekte düşerken, bu düşüş Covid-19 salgınının başlangıcından bu yana 5 yılın en büyük düşüşü olarak kayıtlara geçti.

2025’te en çok altın satın alan ülkeler: Türkiye’nin sıralaması dikkat çekti

ABD ve Çin arasında artan gerilim, çok sayıda ülkenin güvenli liman altına yönelmesine neden oldu. 2025’in ilk çeyreğinde merkez bankaları yatırımlarını altına kaydırırken, en çok altın alan ülkelerin listesi açıklandı.

Togg’un yeni modeli T10F TEKNOFEST’te! ‘Ne zaman yollara çıkacak?’ sorusuna Bakan Kacır’dan cevap

Togg, C araç segmentindeki ilk akıllı mobilite cihazı T10X’in ardından, yine aynı sınıfta geliştirilen ikinci cihazı T10F TEKNOFEST’te görücüye çıktı. Peki araç ne zaman yollara çıkacak? İşte detaylar…

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2 sermaye artırımı ve 6 borçlanma aracı ihraç başvurusuna onay verdi.

Tekirdağ’da doğal gaz üretimi artırıldı

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle hazırladığı sondaj programı kapsamında, Tekirdağ’da açtığı yeni kuyularla üretimini artırarak, doğal gaz çıkarmaya devam ediyor.

Küresel altın talebi 9 yılın zirvesine çıktı

Küresel altın talebi, ABD’nin tarifeleri, jeopolitik belirsizlikler, borsaların oynaklığı ve zayıf doların etkisiyle 2016’dan bu yana en yüksek ilk çeyrek seviyesine ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir