İnsan yaraları diğer memelilerin yaralarından 3 kat daha yavaş iyileşiyor

İnsan Yaralarının İyileşme Hızı Diğer Primat Türlerinden Üç Kat Daha Yavaş

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences adlı hakemli bilimsel dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, insan yaralarının, insan olmayan primatlarda görülen aynı tür yaralanmalara göre yaklaşık üç kat daha yavaş iyileştiği belirlendi. Bu durum, insanların evrimsel geçmişinde önemli bir adaptasyona işaret etmektedir.

Çalışmada, şempanzeler ve bonobolar gibi insanların en yakın yaşayan akrabalarıyla karşılaştırmalar yapıldı. İlginç bir şekilde, bu primatlar arasında veya insan olmayan primatlarla diğer memeliler arasında benzer farklar gözlemlenmedi.

Bu durum, sadece insan türüne özgü bir evrimsel değişimin izlerini taşıdığını düşündürmektedir. Araştırma makalesinde, “Bu bulgu, insanlardaki yavaş yara iyileşmesinin primat takımlarında genel bir özellik olmadığını göstermektedir ve insanlarda evrimsel adaptasyonların varlığına işaret etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Bilim insanları, bu evrimsel farkı, insanlardaki ter bezlerinin yoğunluğuna ve cilt yapısındaki değişimlere bağlıyor. Zamanla artan ter bezleri, vücut kıllarının azalmasına ve cildin dış etkilere karşı daha savunmasız hale gelmesine neden olmuş olabilir.

Bununla birlikte, ciltte koruyucu etki yaratmak adına daha kalın bir cilt tabakasının evrimleştiği düşünülmektedir. Bu durum da iyileşme sürecini yavaşlatmış olabilir. Yani savunma sisteminin evrimleşmesi, yara onarımını ikinci plana atmış olabilir.

Araştırma ekibine göre insanlar, bu zayıflığı, sosyal davranışlar ve doğayla kurdukları ilişkilerle telafi etmişlerdir. Tıbbi bitkilerin kullanımı ve topluluk içinde yaşamak, yaralanmalara karşı savunma mekanizmalarını güçlendirmiş olabilir.

Related Posts

D Tech Cloud’dan geleceğe açılan teknoloji atölyesi

Türkiye’nin yenilikçi bulut teknoloji sağlayıcısı D Tech Cloud ve Ankara Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen workshop kapsamında low-code geliştirme ve yapay zeka destekli bulut teknolojileri ele alındı.

Dünya merakla bekliyor: Sovyet uydusunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu

Kontrolden çıkan bir Sovyet uzay aracı Pazar sabahı Dünya’ya çarpmaya hazırlanıyor. Hangi ülkeler risk altında ve Türkiye bu listede yer alıyor mu diye merakla beklenirken uydunun hangi ülkeye düşeceği belli oldu. İşte detaylar…

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

D Tech Cloud IDC Türkiye, CIO Summit 2025’te ‘platinum sponsor’ olarak yer aldı

Teknoloji firması D Tech Cloud, 7-8 Mayıs tarihlerinde Sapanca’da düzenlenen IDC Türkiye CIO Summit 2025’te platinum sponsor olarak yer aldı.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.