Google üç yeni nükleer santrale yatırım yapıyor

Google, Nükleer Enerji Teknolojisi Üzerinde Yatırım Yapıyor

Nükleer enerji teknoloji devleri için tercih edilen bir seçenek haline geliyor

Santrallerin inşasına ilişkin özel teknolojiler, termin tarihleri ​​ve yerler henüz belirsiz. Ancak yeni nükleer santrallerin beyan edilen kapasitesi, geleneksel nükleer santrallerin kapasitesinden önemli ölçüde düşük: Örneğin, 2023 yılında faaliyete geçen Gürcistan’daki Vogtle santralinde toplam kapasitesi 4.500 MW olan dört reaktör bulunmaktadır.

McKinsey’e göre veri merkezi enerji talebi 2015’te 30 MW’tan 2024’te 200 MW’a yükseldi ve yapay zeka teknolojilerinin gelişiminin etkisi büyük.

2022 yılında kurulan Elementl Power, “teknolojiden bağımsız” bir geliştirici olarak konumlandırılan ve henüz herhangi bir projeye başlamamış olan bir şirkettir. Şirketin CEO’su Christopher Colbert (NuScale Power uzmanı) da dahil olmak üzere yönetimi küçük modüler reaktörlere (SMR) odaklanmış durumda.

Bu, Google’ın nükleer sektöründe son altı ayda ikinci imzaladığı anlaşma. Şirket, Ekim 2024’te erimiş tuz reaktörleri geliştirmek için Kairos Power ile ortaklık kurdu. The Register’a göre teknoloji devlerinin 2027’de tahmin edilen enerji açığını kapatması pek mümkün görünmüyor.

Google’ın enerji tüketimindeki büyüme doğrudan yapay zekanın gelişimiyle ilişkilidir. Şirketin 2024 raporuna göre, yapay zeka altyapısından kaynaklanan sera gazı emisyonları bir önceki yıla göre yüzde 13, 2019’dan bu yana ise yüzde 48 arttı.

Aynı zamanda, Google’ın da çatısı altında faaliyet gösteren Alphabet, 2025 yılında veri merkezlerini genişletmek için 75 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor; bu da elektrik şebekelerindeki yükü artıracaktır.

Related Posts

ABD-Çin görüşmesi New York’a fayda etmedi

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında küresel ticaret gerilimlerinin azalabileceğine dair iyimserlikle haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,44 artarak 537,96 puana çıktı. Bölge borsalarında da …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.

Avrupa borsaları ticaret anlaşmasının ardından rahat bir nefes aldı

Anlaşma, Trump’ın İngiliz ihracatına uyguladığı yüzde 10’luk gümrük vergilerini yürürlükte bırakıyor, her iki ülke için de tarım ürünlerine erişimi sınırlı ölçüde genişletiyor ve ABD’nin İngiliz otomobil ihracatına uyguladığı yasaklayıcı gümrük …

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

ÇAYKUR’un mevsimlik işçi alımı için başvurular başladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR) 1500 mevsimlik işçi alımı için başvuruları başladı. Yetkililer, İŞKUR’un https://esube.iskur.gov.tr internet adresi üzerinden kayıt yaptırılabileceğini, başvuruların 13 Mayıs Salı günü saat 23.59’a kadar süreceğini bildirdi.

Japon elektronik üreticisi 10 bin kişiyi işten çıkaracak

Osaka merkezli elektronik üreticisi Panasonic, dünya genelinde 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir