Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Sydney Üniversitesi Araştırması: Günlük Adım Sayısının Sağlık Üzerindeki Etkisi

Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, hareketsiz yaşamın etkilerini gözlemlemek için İngiltere Biyobankası’na katkıda bulunan 72 bin 174 gönüllünün verilerini analiz etti.

Katılımcılar, bileklerine takılan ivmeölçerlerle bir hafta boyunca attıkları adım sayısını ve oturarak geçirdikleri süreyi kaydetti. Günde ortalama 11 saatten fazla hareketsiz kalanlar ‘yüksek hareketsiz kalma süresi’ kategorisine alındı, daha az zaman hareketsiz kalanlar ise ‘düşük hareketsiz kalma süresi’ olarak sınıflandırıldı.

İlk iki yıl boyunca kötü sağlığa sahip olabilecek katılımcılar çalışmaya dahil edilmedi, bu nedenle bulguların yalnızca genel olarak sağlıklı bireyler için geçerli olduğu belirtildi.

Uzmanlar, aşırı hareketsiz yaşam tarzını dengelemek için günlük 9 bin ila 10 bin adım atmanın ideal olduğunu belirtti. Ayrıca, günlük 4 bin ila 4 bin 500 adım atıldığında sağlık faydalarının ortaya çıkmaya başladığı tespit edildi. Kardiyovasküler hastalık riskini %21, erken ölüm riskini ise %39 oranında azalttığı görüldü.

Çalışmanın başyazarı Matthew Ahmadi, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili, “Her türlü hareketin sağlık için önemli olduğunu ve günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz zamanın olumsuz etkilerini telafi edebileceğini” belirtti.

Related Posts

Yaz sıcaklarında doğal gençlik kaynağı: Deniz suyu! Cilt bariyerini güçlendiriyor

Yaz aylarında hem serinleyip hem de gençleşmenin mümkün olduğunu söyleyen Dr. Asel Seda Bal, deniz suyunun cilt yaşlanmasını geciktiren ve cilt bariyerini güçlendiren doğal etkilerini anlattı.

Sağlık Bakanlığı: 3,7 milyon kişi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının 7’nci haftası sonunda 6,5 milyon kişinin boy ve kilo ölçümlerinin gerçekleştirildiğini, 3 milyon 792 bin 730 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktığını açıkladı.

Serinlemek için buzlusu değil, sıcağı makbul! Arapların taktiğiymiş, oh dedirtiyor

Yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarında serinlemek hepimizin hayali. Birçoğumuz, buzdolabından yeni çıkmış buz gibi bir içeceği yudumlamanın ferahlığını düşünerek mutlu oluyoruz. Ancak bu ferahlık hissi sandığımız kadar masum olmayabilir. İşte detaylar.

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!

Kardiyoloji uzmanı “Tek belirti olmayabilir” diyerek uyardı: Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirmek mümkün!