Çin-ABD ticaret savaşında yumuşama sinyali: İlk adım atıldı!

Çin, ABD İthalat Ürünlerine Gümrük Vergilerinden Muafiyet Getirdi

Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere uygulanan yüzde 125’lik gümrük vergilerinden muafiyet getirdi ve firmalardan bu ürünleri belirlemelerini istedi. Bu adım, Çin’in ticaret savaşının ekonomik sonuçları konusundaki endişelerini en açık şekilde gösteriyor.

Ticari Çatışmalara Dizginleyici Sinyal

Washington’dan gelen gerginliği azaltıcı açıklamaların ardından gelen bu muafiyet, dünyanın en büyük iki ekonomisinin arasındaki ticaretin büyük bölümünü dondurduğu ve küresel durgunluk korkularını artıran ticaret savaşını kontrol altına almaya yönelik bir işaret olarak yorumlanıyor.

Çin’in gümrük vergileri konusunda attığı bu adım, ABD dolarını hafifçe yükseltirken, Hong Kong ve Japonya’daki hisse senedi piyasalarını olumlu yönde etkiledi. Çin hükümeti henüz bu muafiyetler hakkında bir açıklama yapmadı ancak ticaretin geleceği konusunda önemli ipuçları veriyor.

Pekin, Politbüro’nun yaptığı açıklamada, gümrük vergilerinden en çok etkilenen firmaları ve işçileri destekleyerek ülke içindeki ekonomik istikrarı korumaya yönelik adımlar atmaya devam edeceğini vurguladı.
Politbüro, ticaret savaşına karşı hazırlıklı olduklarını ve gerekirse ticaret mücadelesine devam edeceklerini belirtti.

Şirketlerden Kendilerinin Talep Sunmaları İsteniyor

Çin Ticaret Bakanlığı’na bağlı bir çalışma grubu, gümrük vergilerinden muaf tutulacak ürünlerin listelerini topluyor ve şirketlerden taleplerini sunmalarını istiyor. Bakanlık, geçtiğimiz günlerde Çin’deki 80’den fazla yabancı şirket ve iş odası ile, ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük vergilerinin yerli işletmeler üzerindeki etkisini görüşmek üzere toplantılar düzenledi.

Çin Amerikan Ticaret Odası Başkanı Michael Hart, “Çin hükümeti, ABD’den ithal edilen ve başka hiçbir yerde bulunmayan ürünlerle ilgili olarak şirketlerimize sorular yöneltiyor. Bu da tedarik zincirinde aksamalara yol açabilir” dedi. Ayrıca, bazı ilaç şirketlerinin, Çin’e ABD’den gümrük vergisi olmadan ilaç ithalatı yapabildiği belirtildi. Ancak, bu muafiyetlerin yalnızca ilaç sektörü ile sınırlı olduğu düşünülüyor.

Fransız uçak motoru üreticisi Safran SAF.PA’nın CEO’su da, Çin’in havacılık ekipmanları gibi belirli ürünlerde gümrük muafiyeti sunduğunu belirtti. Bu tür muafiyetler, Çin’deki üretim maliyetlerini hafifletebilir ve ticaret savaşındaki gerilimi azaltmaya yönelik önemli bir adım olabilir.

Çin hükümetinin bu kararları, özellikle ABD’nin ticaretle ilgili tutumunu değiştirmesi ve gümrük vergilerini kaldırması halinde, Çin ekonomisinin ticaret baskılarından daha az etkilenmesine yardımcı olabilir. Ancak, Çin ekonomisi artan işsizlik, deflasyonist baskılar ve satılamayan ihracat ürünlerinin birikmesi gibi zorluklarla karşı karşıya.

Bundan önce, Çin’in büyük ilaç şirketleri, örneğin AstraZeneca ve GSK’nın Çin’e yönelik ürünleri için ABD’de üretim tesisleri bulunduruyor. Bu durum, Çin’in ABD’den ithal ettiği bazı kritik ürünlere olan bağımlılığını gösteriyor.

Related Posts

Kanal bölgesinde jet ihale süreci

Açıklanan imar planlarına itiraz süreci devam ederken ‘oldubittiye getirme’ ihalelerine çıkıldı. Kanal İstanbul hazırlıklarının sürdüğünü söyleyen şehir plancıları “TOKİ kimseyi umursamadığını gösteriyor” dedi.

Bir dönem Beşiktaş’ın stat sponsoruydu: İflas edince önce rest çekti sonra küfür etti

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Fi Yapı İnşaat AŞ mahkeme kararı ile resmen iflas etti. BİR DÖNEM BEŞİKTAŞ’IN STAT SPONSORUYDU 2000’li yıllarda adını sıkça duyuran ve Türkiye’nin önde gelen inşaat şirketlerinden biri …

Şanlıurfalı ev hanımı çöpten topladıklarıyla iş kurdu

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki ev hanımı Cemile Şahin, kurduğu atölyede çöplerden topladığı yünlerden yorgan yaparak satıyor.

Teknoloji devi birkaç bin kişiyi daha işten çıkaracağını duyurdu

Microsoft, yaptığı açıklamada, mayıs ayındaki ilk dalganın ardından birkaç bin kişiyi daha işten çıkaracağını ve ayrıca bazı hiyerarşik seviyelerde de azalmalar olacağını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, “Bu, iş gücünün yüzde dördünden daha az …

Turizmde pazar günü de çalışmanın önünü açan düzenleme komisyondan geçti: İşçiye ‘kölelik’ dayatması

Turizm sektöründe işçilere pazar günü çalıştırılma zorunluluğu getirildi. Türk-İş ve Hak-İş’in anayasa ve uluslararası normlara aykırı olduğunu belirttiği düzenleme, işçilerin dinlenme hakkını ortadan kaldırarak adeta ‘kölelik’ dayatması getiriyor. İktidar, sendikaların tüm itirazlarına rağmen maddeyi komisyondan geçirdi.

Dev bankadan faiz indirimi ve enflasyon tahmini!

Morgan Stanley, Türkiye’de enflasyonun yaz aylarında hızla düşeceğini öngörüyor. Faiz indirimlerinin temmuz ayında başlayacağı tahmin edilirken, merkez bankasının parasal sıkı duruşu devam edecek. Ekonomide likidite yönetimi ve enflasyon hedefleri önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.