Cumhuriyet perde arkasını yazdı: Proje okullarında büyük tasfiye!

Eğitimde Değişim: Proje Okullarının Gölemli Yükselişi ve Çöküşü

2014 yılında birkaç okulda pilot olarak başlayan “proje okulu” uygulaması, bugün 2 bini aşkın okulda yürütülüyor. Eğitimde kaliteyi artırma iddiasıyla hayata geçirilen sistem, zamanla sınavsız atamalar, kadrolaşma ve öğrencilerin mağdur edildiği bir yapıya dönüştü. Son kriz ise Nisan 2025’te yaşandı. Türkiye’nin en köklü liselerinde görev yapan binlerce öğretmen, yeniden atama listelerinde yer bulamayarak bir gecede görevden alındı ya da başka yere atama yapıldı.

ŞUANA KADAR ‘5 BİN’

Proje okulları fikri ilk olarak 2014’te dönemin MEB Müsteşarı ve şimdiki MEB Bakanı Yusuf Tekin tarafından ortaya atıldı. Bu okullar, özel program ve projelerle donatılmış, özgün eğitim yapıları olarak tanıtıldı. Ancak ilk uygulamalarda bile ciddi sorunlar baş gösterdi. Proje statüsü verilen liselerin yönetici ve öğretmen kadroları bir gecede değiştirildi.

Kadıköy Anadolu, İstanbul Erkek, Vefa ve Ankara Atatürk liselerinde deneyimli kadrolar adeta sürgüne gönderildi. 2016’da çıkarılan yönetmelikle, proje okullarındaki öğretmenlere 8 yıl sınırı getirildi. Yani yıllarını okuluna adamış eğitimciler, süre dolunca başka okullara gönderilmeye başlandı. MEB verilerine göre bu uygulamayla 5 binin üzerinde öğretmen yer değiştirmek zorunda kaldı.

MÜLAKAT VAR, ŞEFFAFLIK YOK

Proje okullarına öğretmen atamaları merkezi sınavla değil, doğrudan bakan onayıyla yapılıyor. 2018 sonrası mülakat sistemi getirildi ancak süreçte puanlama kriterleri hiçbir zaman kamuoyuna açıklanmadı. Eğitim sendikaları, bu sistemi “yandaş kadrolaşmanın yeni biçimi” olarak tanımladı. Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş, “Bu okullar kimsenin özel mülkü değil” diyerek uygulamaya karşı çıktı.

NİSAN 2025’TE BÜYÜK KIYIM

8 Nisan’da MEB, proje okullarındaki öğretmen atama sonuçlarını duyurdu. Kadıköy Anadolu, İzmir Atatürk, Bursa Anadolu, Trabzon Lisesi gibi ülkenin en seçkin okullarında görev yapan yüzlerce öğretmen, yeni listelerde yer almadı. Görev süresi dolan öğretmenler “il emrine” verildi. Atamaların hangi kriterlere göre yapıldığı ise yine açıklanmadı. Okullarda öğrenciler öğretmenlerine gözyaşlarıyla veda etti. “Öğretmenime dokunma”, “Lise öğrencileri yalnız değildir” sloganlarıyla sosyal medyada kampanyalar başlatıldı. Kadıköy Anadolu’da öğrenciler derslere girmedi, veliler de destek verdi. Eğitim İş’in verilerine göre bu projeyle yaklaşık 5 bin öğretmenin yeri değişti.

SENDİKALAR VE MUHALEFET TEPKİLİ

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, yaşananları “eğitim kıyımı” olarak nitelendirerek, “On binlerce öğretmen hiçbir kriter olmadan görevden alındı. Bu, kamusal eğitimin tasfiyesidir” dedi. Eğitim-Sen hukuki mücadele başlatacaklarını duyurdu. Türk Eğitim-Sen ise sistemin “sadakat esaslı kadrolaşma” haline geldiğini belirtti.

ÖĞRENCİLER EYLEMDE

Öte yanda öğrencilerden art arda eylem haberleri geliyor. İstanbul’daki köklü okullardan Vefa Lisesi’nde öğrenciler, görevden alınan öğretmenlerine destek amacıyla okul bahçesinde oturma eylemi gerçekleştirdi. Mezunlar da okul binası önünde toplanarak öğrencilere destek verdi. Eyleme Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili ve Vefa Lisesi mezunu Sera Kadıgil de okul kapısından katılarak destek sundu. Ankara’da Betül Can Anadolu Lisesi öğrencileri, ilk ders saatine girmeyerek tepkilerini ortaya koyarken, İstanbul Florya Tevfik Ercan Anadolu Lisesi öğrencileri dövizlerle okul bahçesinde oturma eylemi yaptı.

İzmir Atatürk Lisesi öğrencileri ise öğretmenlerinin keyfi şekilde gönderilmesini okul bahçesinde düzenledikleri eylemle protesto etti ve kamuoyuna bildiri okudu. Yıldız Teknik Üniversitesi Maçka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve mezunları da ses getiren bir karara imza attı; hukuksuz şekilde görevden alınan 15 öğretmenlerine sahip çıkan öğrenciler, tüm baskılara rağmen 14 Nisan’ı akademik boykot günü ilan ederek derse girmedi, forumlar düzenledi.

Related Posts

ALES SONUÇ İLAN TARİHİ 2025 || ÖSYM tarihi duyurdu! ALES/2 sonuçları ne zaman açıklanacak?

ALES/2 sonuçları ne zaman açıklanacak? 6 Temmuz Pazar günü yapılan sınava giren yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki sınav sonuç tarihi ÖSYM tarafından ilan edildi. Bununla birlikte sınav sonuçları ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle öğrenilebilecek. Peki, ALES – 2 sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte merak edilen ayrıntılar…

Oyuncu Şekip Taşpınar, hayatını kaybetti

Oyuncu Şekip Taşpınar, hayatını kaybetti

YKS sonuçları 2025 ne zaman, ayın kaçında açıklanacak, erken açıklanır mı? ÖSYM YKS (üniversite sınavı) sonuçları resmi açıklanma tarihi bilgisi!

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları için milyonlarca öğrencinin heyecanlı bekleyişi devam ediyor. “YKS sonuçları ayın kaçında açıklanacak?” “YKS sonuçları erken açıklanır mı?” soruları adayların merak ettiği konular arasında yer alıyor. ÖSYM’nin resmi sınav takvimine göre YKS sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu. Sonuçlar açıklandıktan sonra adaylar elde ettikleri puan doğrultusunda tercihlerini gerçekleştirecek. Peki, TYT, AYT ve YDT sonuçları ne zaman açıklanacak? YKS üniversite sınavı sonuçları ne zaman resmi olarak ilan edilecek?

Resmi Gazete kararları 29 Haziran 2025 – Pazar | Bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi alımı ilanı yayınlandı!

29 Haziran 2025 Resmi Gazete kararları yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32941 sayılı Resmi Gazete’de bugün, TED Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği yer aldı. Ayrıca, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi alım ilanı da Resmi Gazete’de yayınlandı. İlana göre profesör, doçent, doçent öğretim görevlisi kadrolarında akademik personel alımı yapılacak. Adaylar başvuru tarihi ve şartlarını, cdn.comu.edu.tr internet adresinden öğrenebilecekler. Peki, 29 Haziran Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 32941 Sayılı 29 Haziran 2025 Tarihli Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.

Son dakika sağanak yağış uyarısı | Meteoroloji hava durumu tahminlerini il il yayınladı! Yarın (28 Haziran) hava nasıl olacak, hafta sonu İstanbul’a yağmur yağacak mı? Pazar günü geliyor!

Hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Sıcaklıklar İstanbul dahil yurt genelinde mevsim normallerinin üzerine çıkarken, son dakika sağanak uyarısı geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son hava durumu değerlendirmelerine göre cumartesi günü Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Ordu ve Giresun’da sağanak yağış görülecek. Pazar günü ise İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde yağmur etkili olacak. Peki, yarın hava nasıl olacak? Hafta sonu yağmur yağacak mı? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 28 Haziran hava durumu değerlendirmeleri.

Inditex indirim günleri ve saati 2025 | Zara, Bershka, Pull&Bear, Oysho, Massimo Dutti, Stradivarius indirimleri ne zaman? Inditex online ve mağaza indirimleri başladı mı? Tarih belli oldu!

İnditex’e ait olan Zara Bershka, Pull&Bear, Oysho, Massimo Dutti, Stradivarius indirim günleri için beklenen tarih geldi. İnditex grubu, 2025 yaz sezonu indirimleri için geri sayıma geçti. Alışveriş tutkunlarının merakla beklediği Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius gibi sevilen markalar, bu sene de online ve mağazalardan indirimli ürünleri tüketiciler ile buluşturacak. Her yıl yaz başında yüzde 70’e varan indirim günleri başlatan İnditex, bu sene de online indirimleri mobil uygulama üzerinden bir gün önce başlatacak, fiziksel mağazalarda ise indirimler ertesi gün raflara yansıyacak. Bazı markalar müşterilerine gönderdikleri bildirimler ile indirim günlerini duyurdu! Peki, Zara indirimleri ne zaman başlıyor 2025? Inditex online ve mağaza indirimleri başladı mı? İşte, Zara, Bershka, Pull&Bear, Oysho, Massimo Dutti, Stradivarius indirim tarihleri ve ayrıntılar.