RTÜK’ten 8 kanala yaptırım: Halk TV’ye üst sınırdan bilirkişi cezası verildi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), üst kurul toplantısını bugün gerçekleştirdi. Toplantıda Sözcü TV, Flash Haber, NOW TV, Halk TV, Tele 1, TV8 ve dijital platform Netflix’e idari yaptırım uygulandı. Kanal Ege’nin ise yayın lisansı iptal edildi.

HALK TV’YE SES KAYDI CEZASI

Üst Kurulda, Halk TV’de yayınlanan Neden Sonuç adlı programda; “bilirkişi olarak görev yapan kişinin telefon görüşmesinin rızası dışında yayımlanmasına yönelik” inceleme raporu değerlendirildi. Raporda izinsiz ses kaydı üzerinden kişinin hedefe alındığı, ismi üzerinden imalarla itibarsızlaştırıldığını, yargılama sürecine yönelik algı oluşturulmak istendiği, ayrıştırıcı bir dil kullanıldığı, tarafsız ve objektif haber verme yükümlülüğüne aykırı şekilde kişisel hakları ve itibarına saldırıldığı, sorumlu yayıncılık anlayışına karşı davranıldığı iddia edildi.

Bu kapsamda; 6112 sayılı Kanun’un 8. maddesinde yer alan ”İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla üst sınırdan para cezası verildi.

TELE 1, NOW VE SÖZCÜ’YE KARTALKAYA CEZASI

Bolu Kartalkaya’da meydana gelen otel yangını faciasıyla ilgili yayınlarından dolayı TELE 1, NOW TV ve Sözcü TV’ye idari yaptırım uygulandı. Üst Kurul toplantısında 6112 sayılı Kanun 8. maddesinde yer alan “Suçlu olduğu yargı kararı ile kesinleşmedikçe hiç kimse suçlu ilân edilemez veya suçluymuş gibi gösterilemez; yargıya intikal eden konularda yargılama süresince, haber niteliği dışında yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkiler nitelikte olamaz.” hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla Tele 1, NOW TV ve Sözcü TV’ye üst sınırdan para cezası verildi.

FATİH PORTAKAL’A DA ‘İFTİRA’ CEZASI

Sözcü TV ana haber sunucusu Fatih Portakal’ın “İktidara yakınsan hiçbir şey başına gelmez. İktidar aleyhinde konuşuyorsan, ister gazeteci ol ister siyasetçi ol, alınabilirsin. Senin başına her şey gelebilir. Tenhalarda bile öldürülebilirsin. Tenhalarda bile öldürülebilirsin” sözleri nedeniyle “İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez” hükmüne aykırılık iddiası ile üst sınırdan para cezası verildi.

NETFLİX’E YAPTIRIM

Üst Kurul toplantısında NETFLIX’de yayınlanan “Teen Titans Go” adlı programı da değerlendirdi. Söz konusu programa 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 8’inci maddesindeki “Toplumun millî ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz.” hükmünü ihlal ettiği iddiasıyla üst sınırdan para cezası verilerek katalogdan çıkarma müeyyidesi uygulandı.

Üst Kurul toplantısında TV8’de yayınlanan Survivor isimli programa da şiddeti artırdığı gerekçesiyle üst sınırdan para cezası uygulandı.

MUSA ÖZUĞURLU’NUN FERDİ TAYFUR SÖZLERİNE PARA CEZASI

RTÜK, sanatçı Ferdi Tayfur’a yönelik TELE 1 ekranlarında Musa Özuğurlu’nun “Müzikal açıdan baktığımız zaman berbattı.” sözlerini de ceza verdi. Program sunucusunun ifadeleri “topluma malolmuş bir sanatçının ölüm haberinin ardından, sanatçı hakkında eleştiri sınırları ötesinde yorumlar” olarak değerlendirildi. TELE 1’e ” …kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” hükmünü ihlali gerekçesiyle üst sınırdan para cezası verildi.

Ayrıca Sözcü TV’nin “Öncesi Sonrası Gece”, “Kitabın Ortası”, Flash Haberin “Can Ataklı ile Ana Haber” “Başkentte Gündem”, NOW TV’nin “Ozan Gündoğdu ile NOW Haber Hafta Sonu” programları da üst sınırdan para cezası aldı.

KÜBRA PAR’A CEZA VERİLMEDİ

Yayından çıktığını düşünen TV100 Ana Haber Sunucusu Kübra Par’ın el hareketiyle ilgili olarak RTÜK tarafından inceleme başlatılmıştı.

RTÜK Başkanı Şahin, “Üst Kurulumuz halkımıza yönelik yapılan bu ahlaki olmayan hareket ile ilgili inceleme başlatmış olup, hazırlanacak olan raporla ilgili ilk toplantıda gereğini yapacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak kuruldan Par’a bir ceza çıkmadığı görüldü.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

Kurtlar Vadisi’nin ‘Abdülhey’i’ yangına müdahale ederken ortaya çıktı

Kurtlar Vadisi dizisinde oynadığı ‘Abdülhey’ rolü ile tanınan oyuncu Kenan Çoban, bir evin bahçesinde çıkan yangının söndürülmesine destek verdi.

Bakırhan’dan dikkat çeken açıklama: Erdoğan’ın hepimizi bir söylem kullanmasını ümit ediyorum

DEM Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Erdoğan’ın cumartesi günü yapacağı konuşmaya ilişkin, “Ben Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerçekten hepimizi sarsan bir söylem kullanmasını kendi adıma ümit ediyorum” dedi.

‘Yeliz’ lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, yine Atatürk dönemini hedef aldı: ‘Seninki sadece Dersim’de 50.000 Alevi’yi katletti’

“Kanlı 1923 darbesi” ifadesiyle tepki çeken eski AKP Milletvekili, “Yeliz” lakaplı Ahmet Hamdi Çamlı, bir kez daha Atatürk dönemini hedef alan paylaşımda bulundu. Sosyal medyada “Atatürk fotoğraflı” bir kullanıcıya yanıt veren Çamlı, “Seninki sadece Dersim’de 50.000 bebe, yaşlı, kadın Alevi katletti…” dedi.

Srebrenitsa’da toprağa verilecek 7 soykırım kurbanı için mezar yerleri kazıldı

Bosna Hersek’teki Srebrenitsa’da Sırpların gerçekleştirdiği soykırımın 30. yılında, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan ve bu yılki anma törenlerinde defnedilecek 7 kurban için mezar yerleri kazıldı. Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından …

Polonya’da Grok’un uygunsuz paylaşımları nedeniyle X’in kapatılması değerlendiriliyor

Polonya Başbakan Yardımcısı ve Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması Grok’un uygunsuz paylaşımlar yapması nedeniyle platformun ülkede kapatılmasını değerlendirebileceklerini belirterek, “İfade özgürlüğü insana aittir, yapay zekaya değil.” dedi.

Ekipler, ‘Alkolmetreyi üfleyemiyorum’ diyerek zor anlar yaşatan alkollü sürücüye acımadı: Rekor para cezası kesildi!

Sultanbeyli’de denetimler sırasında ekipler tarafından durdurulan otomobil sürücüsü “Alkolmetreyi üfleyemiyorum” diyerek, nefesinin yetmediğini iddia etti. İsmi öğrenilemeyen sürücü, alkol kontrolünün hastanede yapılmasını isteyerek korktuğunu …